Παναγιώτης Σκούτας

Η ομιλία του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκούτα στα εγκαίνια της 13ης εμποροβιοτεχνικής έκθεσης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Η ομιλία του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκούτα στα εγκαίνια της 13ης εμποροβιοτεχνικής έκθεσης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Η ομιλία του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκούτα στα εγκαίνια της 13ης εμποροβιοτεχνικής έκθεσης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Οκτωβρίου 17
10:35 2014
Share Button

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι

Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να χαιρετήσω την 13η εμποροβιοτεχνική έκθεση του Επιμελητηρίου σας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να σας μεταφέρω μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Είναι σημαντικό σ’ αυτό το κρίσιμο μεταίχμιο χρόνο για τη χώρα να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία, με τον επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας.

Κυρίες και κύριοι

Η χώρα βρίσκεται τέσσερα χρόνια σε καθεστώς μνημονίων.

Η οικονομία αντί να βελτιώνεται έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση.

Τα αποτελέσματα των πολιτικών που ασκήθηκαν δεν αμφισβητούνται πλέον.

Το χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί.

Η ύφεση της οικονομίας αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ΑΕΠ ,ενώ στο 175,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας.

Η ανεργία βρίσκεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 27%

6,3 εκατ. συμπολίτες μας βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχιας σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.

250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και μαζί με αυτές χάθηκαν η υγειονομική περίθαλψη και η ασφαλιστική κάλυψη εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και , η δυνατότητα να πληρωθούν φόροι , ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια.

Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει. Προκάλεσε καταστροφή στην κοινωνία, καταστολή στην πραγματική οικονομία και διάλυση της εσωτερικής αγοράς.

 

Σήμερα δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσει κανείς για την ανάγκη να σταματήσουμε άμεσα το λάθος.

 

Είναι νομίζω αυτονόητο.

Αυτό που έχει νόημα είναι να αναζητούμε την έξοδο από την καταστροφή με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Γι’ αυτό και εμείς απευθύνουμε σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προσκλητήριο –το οποίο επαναλαμβάνουμε και σήμερα– για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό κατήφορο.

Αποδεικνύεται ανίκανη για την κοινωνία, την οικονομία για τη χώρα.

Αδυνατεί να υπερασπιστεί στοιχειωδώς τα συμφέροντα της χώρας στις απαιτήσεις των δανειστών και της τρόικας.

Η εμμονή της στις μνημονιακές πολιτικές οδηγεί με τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και στη δήμευση περιουσιών και νοικοκυριών.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή συνεχίζει να υλοποιεί την εσωτερική υποτίμηση και της καταστροφή της αγοράς.

Η προσπάθεια της για επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της κατάστασης, περί τέλους της κρίσης και των μνημονίων, σκοντάφτει στην ίδια την αμείλικτη πραγματικότητα.

 

Η κυβέρνηση μετά δυο χρόνια άδικων πολιτικών, που κατέστρεψαν εκτός από τους εργαζόμενους και τους αγρότες και την μεσαία τάξη, αντιλαμβάνεται ότι δεν της απομένει πολύς χρόνος για να συνεχίσει την καταστροφική της πολιτική.

 

Γνωρίζουν ότι δεν τους σώζει ούτε η αφήγηση για καταστροφή από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε η   ψήφος εμπιστοσύνης.

 

Τις τελευταίες μέρες ψαρεύουν στα θολά νερά και αναμασάνε για κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” (Παπαδήμου) για να συνεχίσουν την παραμονή τους στην εξουσία και στην συνέχιση με νέα μέτρα   δεσμεύσεων.

 

Ματαιοπονούν

 

Διότι το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο γεννιέται, και είναι εύλογο να προκαλεί τριγμούς στο παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, διότι απελευθερώνονται δυνάμεις για μια νέα πορεία της χώρας σε προοδευτική δημοκρατική και αναπτυξιακή κατεύθυνση μακριά από εξαρτήσεις και προγράμματα κοινωνικής καταστροφής.

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ,εμείς δεν αντιπολιτευόμαστε το παρελθόν, αντίθετα οργανώνουμε το μέλλον.

 

Και χάριν της ευγενικής πρόσκλησής σας, θέλω να αναφερθώ σύντομα στις προοπτικές που το πρόγραμμα μας ανοίγει για το μέλλον του λαού και του τόπου μας.

 

Πριν από λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά σε συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα που θα πάρουμε με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

 

 

 

 

Σας αναφέρω ενδεικτικά:

 • άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη στους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
 • αύξηση του κατώτατου μισθού στα €751.
 • επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 • απασχόληση 300.000 ανέργων μέσω του εθνικού σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας.

 

Όλες αυτές οι παράλληλες παρεμβάσεις θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά με σκοπό την ανάσχεση της ύφεσης και του αποπληθωρισμού και την τόνωση της αγοράς.

 

Συνεπώς, δεν είναι ούτε παροχές ούτε επιστροφή στο πελατειακό κράτος.

 

Είναι πραγματικά οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της παρούσας συγκυρίας.

 

Στη Θεσσαλονίκη δεν παρουσιάσαμε προτάσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις.

 

Και το ότι πρόκειται για δεσμεύσεις το αποδεικνύουμε στην πράξη.

 

Έχουμε καταθέσει ήδη δύο προτάσεις νόμου στη Βουλή, (για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και την επαναφορά του κατώτατου μισθού), που θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές.

 

Το κράτος θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά την εκπαίδευση, την έρευνα, το φάρμακο, την υγεία, τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια του πολίτη.

 

Θέλουμε, όμως και ένα κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία.

 

Που θα διασφαλίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, εντός του ισχύοντος δημοσιονομικού, εργασιακού και περιβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου.

 

Για εμάς, ο καινοτόμος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει κινδύνους και εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανασύνταξη της χώρας.

 

Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή.

 

Εμείς επιδιώκουμε ένα δημοκρατικό και αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών, το οποίο, θα δημιουργεί χώρο για νέες μορφές παραγωγής, όπως ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας.

 

θα ενθαρρύνουμε τη στροφή στη νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα, που δεν θα είναι εξαρτημένες από τις κρατικές επιδοτήσεις αλλά θα βασίζονται στην καινοτομία, την πρωτοπορία, την καλή εξυπηρέτηση και τη σκληρή δουλειά.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι καίριας σημασίας η άρση των χιλιάδων μικρών και μεγάλων εμποδίων στην άσκηση της υγιούς παραγωγικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά παράγουν τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την οικονομία.

 

Θα προχωρήσουμε στην απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

 

Στη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ), στις 13 περιφέρειες, όχι μόνο ως φορείς ενημέρωσης, αλλά και ως φορείς ουσιαστικής διεκπεραίωσης.

 

Επίσης στη δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες με αδειοδοτικό χαρακτήρα, για την διεκπεραίωση επενδύσεων και θεμάτων αδειοδότησης.

 

Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος.

 

Θα Φορολογήσουμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή.

 

Δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε (5) έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

 • Για διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία.
 • Για ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.
 • Για δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες.
 • Για μας στην νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος θα περιλαμβάνει την στήριξη των νέων συνεταιριστικών τραπεζών, όπως της συνεταιριστικής τράπεζας Καρδίτσας για την στήριξη των τοπικών προσπαθειών για παραγωγική ανάπτυξη.
 • Για δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
 • Για ρυθμίσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού, την καταπολέμηση των καρτέλ και τη μείωση των τιμών.
 • Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένες παραγωγικές επενδύσεις.
 • Δημόσιες επενδύσεις που θα λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη για την επανεκκίνηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα.
 • Για τη διαμόρφωση αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των αναγκαίων λύσεων και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Θέλησα με αυτήν την ευκαιρία σε αυτό το σύντομο χρόνο που μου διατέθηκε να έχω μια ουσιαστική παρέμβαση.

 

Σας παρουσίασα τους άξονες του σχεδιασμού μας για την αναγκαία τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης.

 

Η χώρα και η οικονομία έχει ανάγκη από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Όχι από ευχές.

 

Σε ότι μας αφορά, ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε με σχέδιο, όχι για να επαναφέρουμε το χρεοκοπημένο παρελθόν, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, η Αριστερά δεν έχει συνεργήσει.

 

Ούτε για να διαχειριστούμε το απωθητικό παρόν, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

 

Για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επιδιώκουμε τη θεσμική συνεργασία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων. Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους. Γιατί η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους.

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για μια φορά ακόμα και να ευχηθώ τα καλύτερα στο επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας , στο επιμελητήριο σας και καλή επιτυχία στην έκθεση σας.

 

Σας ευχαριστώ.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι