Παναγιώτης Σκούτας

Χαιρετισμός του Παναγιώτη Σκούτα στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη (4/7/2017)

Χαιρετισμός του Παναγιώτη Σκούτα στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη (4/7/2017)

Χαιρετισμός του Παναγιώτη Σκούτα στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη (4/7/2017)
Ιουλίου 05
20:36 2017
Share Button

Κυρίες και κύριοι,

Ως εκπρόσωπος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, και Διευθυντής του Γραφείου του, θα ήθελα να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές του Υπουργού για επιτυχία  του διεθνούς σας συνεδρίου.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής όταν παρευρίσκομαι σε τέτοιες εκδηλώσεις που επιβεβαιώνουν  ότι η χώρα μας προχωράει. Σε τέτοιες στιγμές έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, σε μια περίοδο που επιχειρούμε να επιτύχουμε  το μεγάλο άλμα.

θα ήθελα να σταθώ στην πεποίθησή όλων μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης πως η ψηφιακή τεχνολογία, μπορεί να μετεξελιχθεί στη «νέα βαριά βιομηχανία» της χώρας και ως εκ τούτου αποτελεί την «καρδιά» της πολιτικής μας.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το σύντομο χαιρετισμό επιτρέψτε μου να επισημάνω κάποιες πλευρές που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τις εξελίξεις.

Η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε μια τεχνολογική έκρηξη.

Με λίγα λόγια ζούμε την απαρχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, που δεν έχει πλέον γραμμικό χαρακτήρα  αλλά είναι εκθετική. Αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε, τις οικονομίες μας αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Αυτή η επερχόμενη τεχνολογική επανάσταση εξελίσσεται στις πλάτες της Τρίτης, της ψηφιακής, που ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, και ενώνει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, κάνοντας δυσδιάκριτα πλέον τα όρια ανάμεσα στις σφαίρες του φυσικού, του ψηφιακού και του βιολογικού χώρου, με τρόπο που θα μεταμορφώσουν ριζικά την ανθρωπότητα.

Η χώρα μας ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, συμφωνεί και προσαρμόζει κατάλληλα στο ελληνικό περιβάλλον τους βασικούς τομείς που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το όραμα και τις στρατηγικές, όπως την ανάπτυξη της γνώσης και καινοτομίας, περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το όραμα επομένως της ελληνικής πολιτείας, αποτελεί η αναδιάρθρωση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με έμφαση στην Καινοτομία, στην Έρευνα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποσκοπώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής της δομής, ώστε να εξασφαλιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα και με αυτό τον τρόπο να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και να τεθούν τα θεμέλια για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Κυρίες και κύριοι,

Από τα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, επιτακτικά τίθεται το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Σίγουρα  έχει την προοπτική να χειραφετήσει άτομα και κοινότητες καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη. Αλλά, επίσης, μπορεί να περιθωριοποιήσει ομάδες, να διογκώσει την ανισότητα, να δημιουργήσει νέα προβλήματα για την ασφάλεια και να υπονομεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Από την πλευρά της η νανοτεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει τον  ακρογωνιαίο λίθο αυτής της επανάστασης καθότι η εξέλιξή της λαμβάνει χώρα με όλο και πιο ραγδαίους ρυθμούς, ενισχύει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με νέα  προϊόντα και νέες τεχνολογικές δυνατότητες.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι θεωρείται η τεχνολογία κλειδί της μοριακής και ατομικής μηχανικής, που ενδέχεται να προκαλέσει τεράστιες μεταβολές στις όψεις της ανθρώπινης κοινωνίας, στο περιβάλλον πέραν των συμβατικών τεχνολογιών.

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές στις παραγωγικές δυνάμεις διαμορφώνουν σε νέα βάση τις παραγωγικές σχέσεις,  και ενδεχομένως επιτρέψτε μου να πω ότι θα αλλάξουν την ίδια τη φύση της ζωής μας.

Αυτή η διάσταση θέτει μια σειρά από ηθικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ιατρικής, όπου καλούμαστε όλοι μας με όποια ιδιότητα – είτε ως επιστημονική κοινότητα, είτε ως κοινωνία, είτε ως ς πολιτεία – να διασφαλίσουμε ότι οι αξίες και η ηθική θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσωπικής συλλογικής και θεσμικής μας συμπεριφοράς μας.

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις παραδοσιακές ανθρώπινες αξίες: την εργασία, την κοινότητα, την οικογένεια, την ταυτότητα – ή αντίθετα να ανυψώσει την ανθρωπότητα σε μία νέα συλλογική και ηθική συνείδηση κοινής ταυτότητας. Η επιλογή είναι δική μας.

Όμως, πέραν των προκλήσεων, των δυσκολιών και των αντιφάσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πώς ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη της επιχειρηματικότητας. Σήμερα λαμβάνουμε μια κρίσιμη απόφαση, αύριο απολαμβάνουμε τα οφέλη της νέας εποχής, όντας μέλη αυτής.

Στη χώρα μας διαθέτουμε το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό, διαθέτουμε το «knowhow». Μέχρι τώρα, σε αρκετούς τομείς μας έλειπε η οργάνωση, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητα, η ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου.

Οφείλει και δικαιούται ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να ζητά, να απαιτεί από την Πολιτεία τις απαραίτητες υποδομές. Να απολαμβάνει τις δυνατότητες που δίνει η ανάπτυξη και η εμβάθυνση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή.

Οφείλουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία η οποία γνωρίζει τι πραγματικά είναι οι νέες τεχνολογίες και ποια είναι τα ανεξάντλητα οφέλη τους για τις επιχειρήσεις μας και την οικονομία μας.

Οφείλουμε να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους.

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

 

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι