Παναγιώτης Σκούτας

Παν. Σκούτας: Το αργότερο έως το Σεπτέμβριο το πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Παν. Σκούτας: Το αργότερο έως το Σεπτέμβριο το πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Παν. Σκούτας: Το αργότερο έως το Σεπτέμβριο το πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
Ιουλίου 19
18:45 2017
Share Button

Το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το  πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ το οποίο μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει τη διαφημιστική αγορά στο χώρο των τηλεοπτικών καναλιών ενώ θα επιλύει και το πρόβλημα του «καπέλου» στις εφημερίδες με την καθιέρωση γραμμωτού κώδικα (barcode) για την online παρακολούθηση και τον έλεγχο των κυκλοφοριών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο dailythess.gr ο Παναγιώτης Σκούτας,  διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, «αυτό το διάστημα ρυθμίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες και αν προλάβουμε θα κατατεθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο».

Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό σύστημα αγοράς και πώλησης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου ανέφερε: «Θα μπει μια τάξη με το νέο πλαίσιο. Θα λειτουργεί λίγο πολύ ως χρηματιστήριο. Δηλαδή κάθε τηλεοπτικός σταθμός θα βάζει τους χρόνους και το τι ζητάει για το συγκεκριμένο διαφημιστικό χρόνο και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα δίνουν προσφορά. Αυτός που θα προσφέρει την καλύτερη τιμή θα παίρνει το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο φεύγουν από μέσα οι διαφημιστικές εταιρείες οι οποίες ουσιαστικά καρπώνονταν το μεγαλύτερο μέρος καθώς έπαιρναν υψηλές προμήθειες σε σχέση με τα κανάλια και με τους διαφημιζόμενους». Όπως είπε, τη διαφάνεια στη συγκεκριμένη διαδικασία θα διασφαλίζει με την εποπτεία του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

«Barcode σε εφημερίδες και περιοδικά»

Ο κ.Σκούτας αναφέρθηκε και στην καθιέρωση γραμμωτού κώδικα (barcode) για την online παρακολούθηση και τον έλεγχο των κυκλοφοριών εφημερίδων και περιοδικών. «Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται κατά πόσο τα φύλλα που πουλάνε οι εφημερίδες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτό έχει να κάνει και με το κομμάτι το διαφημιστικό και τα έσοδα των ΜΜΕ. Μάλιστα σε παλιότερες περιόδους οι εφημερίδες βάζανε κουπόνια και εκεί γινόταν ένα «ξέπλυμα». Δηλαδή αυτά τα κουπόνια δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές κυκλοφορίες των εφημερίδων αλλά μπορεί να ήταν παραπάνω με αποτέλεσμα αυτό να γύριζε ως κέρδος για τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας» είπε ενώ σημείωσε ότι θα ρυθμιστεί και το θέμα με τις δημόσιες καταχωρίσεις μέσω του  Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, που θα αντικαταστήσει το παρωχημένο σύστημα έκδοσης υπουργικής απόφασης με τις εφημερίδες που πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

«Η ΝΔ πλέον έχει πρόβλημα στρατηγικής»

Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα ο κ.Σκούτας ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πλέον σε στρατηγικό αδιέξοδο. «Η ΝΔ έχει πρόβλημα στρατηγικής. Όλο το αφήγημα είχε στηθεί στη διαπραγμάτευση και στο κλείσιμο της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή έχουν καταλάβει και οι ίδιοι ότι αυτό το σχέδιο δεν πέτυχε καθώς υπάρχει μία συμφωνία που προφανώς δεν είναι 100% αυτό που θα θέλαμε αλλά δίνει προοπτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί μια ώθηση στην ανάπτυξη» σημείωσε.

«Οι παγκόσμιοι «παίκτες» θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται για τη χώρα τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική  της θέση με βασικά εργαλεία την ενέργεια και την τεχνολογία. «Η Ελλάδα αποτελεί ένα κομβικό σημείο από το οποίο θα περάσουν όλα τα δίκτυα, εμπορικά ενεργειακά, ευρυζωνικά. Άρα η γεωγραφική θέση της χώρας της δίνει ένα πλεονέκτημα και παγκόσμιοι παίκτες θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα της χώρας. Πρέπει όμως να τρέξουμε λίγο περισσότερο γιατί υπάρχει και μια χρονοκαθυστέρηση η οποία έχει να κάνει και με τις διαδικασίες, τη λειτουργία του κράτους. Τα εργαλεία που μας δίνονται αυτή τη στιγμή είναι η ενέργεια και η τεχνολογία» εξηγεί ο κ.Σκούτας.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές  τονίζει: «Μας κατηγορεί η ΝΔ ότι έχουμε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές γι’ αυτό δεν έρχονται επενδυτές. Αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται από το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες χώρες με πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά δε γίνονται επενδύσεις. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνουμε εμείς απέναντι στη φορολογία είναι ότι μπορούμε να παράσχουμε δύο βασικά εργαλεία που επιθυμούν οι μεγάλες εταιρείες για να προχωρήσουν σε επενδύσεις: να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια, όσο το δυνατόν πιο φθηνή και να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω των ευρυζωνικών δικτύων. Εάν ως χώρα αυτά τα παρέχουμε αντισταθμίζουμε κατά πολύ το βάρος της φορολογίας»

«Το ΕΣΡ να προχωρήσει άμεσα το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»

Ο κ.Σκούτας κάνει λόγο για καθυστερήσεις από το ΕΣΡ στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών. «Περιμένουμε το ΕΣΡ να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει άλλο. Πρέπει το ΕΣΡ να προχωρήσει άμεσα το διαγωνισμό. Εμείς στο υπουργείο είμαστε έτοιμοι, υπάρχει εμπειρία από το προηγούμενο διαγωνισμό» λέει χαρακτηριστικά. 

Επίσης χαρακτηρίζει σημαντικές τις προσπάθειες του υπουργείου  Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ώστε να φτάσει το τηλεοπτικό σήμα σε ακριτικές περιοχές ενώ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την αξιοποίηση των ευρυζωνικών δικτύων σε θέματα τηλεϊατρικής, γεωργίας ακριβείας, αγροτουρισμού, και διαχείρισης ζητημάτων περιβάλλοντος.

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι