Παναγιώτης Σκούτας

Π. Σκούτας στο Κόκκινο Πάτρας : Υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα που ζουν από την συντήρηση

Π. Σκούτας στο Κόκκινο Πάτρας : Υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα που ζουν από την συντήρηση

Π. Σκούτας στο Κόκκινο Πάτρας : Υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα που ζουν από την συντήρηση
Αυγούστου 08
13:59 2017
Share Button

Σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας καθώς και στην επικείμενηδημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» και την εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτης Σκούτας.

 

375Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα μας οι οποίες ζουν από την συντήρηση και προσπαθούν να πιαστούν από εκεί για να κάνουν αντιπολίτευση. Σχολιάζοντας τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά σχολίασε ότι Κεντροαριστερά με δεξιές και νεοφιλελεύθερες επιλογές δεν πρόκειται να υπάρξει, όση προσπάθεια και να γίνει, διότι αυτό έχει καταρρεύσει πλέον.

 

 

 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Σκούτα έχουν ως εξής:

Ξαφνικά λύσαμε όλα μας τα προβλήματα ως χώρα και συζητάμε τώρα επί μια εβδομάδα για ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει περάσει με το Π.Δ. και να είχε λήξει. Δηλαδή ποιός και με ποια διαδικασία θα παίρνει την σημαία στα δημοτικά σχολεία; Γιατί πιστεύετε ότι ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνει σε τέτοια θέματα;

Μετά τη δεύτερη αξιολόγηση έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Έχει μετατοπιστεί από τις παλιές αναφορές και τα παλιά αφηγήματα σε μια καινούργια κατάσταση. Το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει να κάνει να κάνει κυρίως με το πώς θα βγούμε από την κρίση. Είδατε ότι έγινε μια προσπάθεια να βγούμε στις αγορές και θα υπάρξουν κι άλλες. Αυτό έχει να κάνει με το ότι υπάρχει μια ανάκαμψη της οικονομίας, οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί και δίνουν τη δυνατότητα  να προχωρήσουμε πολύ πιο δυνατά και αξιόλογα και σε ενεργειακές πολιτικές αλλά και στα οικονομικά θέματα της χώρας μας. Φέραμε στη Βουλή νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την υγεία, την Παιδεία αλλά και τα ΜΜΕ. Δίνει τη δυνατότητα πλέον αυτή η αξιολόγηση να ανοίγονται θέματα ευρύτερα της πολιτικής αντίληψης που θέλουμε να περάσουμε. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση βρίσκεται ουσιαστικά σε ένα κενό για το πώς θα αντιπολιτευτεί αυτή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται επίσης μια μεγάλη συζήτηση για ένα βιβλίο του Βαρουφάκη που μιλάει για το χθες αλλά όχι για το αύριο κι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Βεβαίως στα μεγάλα νομοσχέδια για την υγεία και την παιδεία, φάνηκε η μεγάλη διαφορά ιδεολογίας που υπάρχει ανάμεσα στην Αριστερά και στη ΝΔ.

Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν ότι υπάρχει προσπάθεια κρατικοποίησης της υγείας. Αυτό πώς το κρίνετε;

Μα κατηγορεί ουσιαστικά για ιδεοληψία, για αριστερές εμμονές κ.α. Την ιδεοληψία την έχει η ΝΔ και η αντιπολίτευση ιδιαίτερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διότι αυτές ήταν οι πολιτικές που έφεραν την χώρα μας εδώ που την έφεραν. Ήταν μια βαθειά νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία ουσιαστικά κατέρρευσε το κοινωνικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αλλάξει αυτή την ιδεολογική ατζέντα, διότι αυτό ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Άρα η ιδεοληψία δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με την επιμονή όλων αυτών να κρατήσουν το κοινωνικό κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ουσιαστικά θέλουν. Όταν η τοποθέτηση του Γεωργιάδη είναι πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα νοσοκομεία ως σούπερ μάρκετ, καταλαβαίνετε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς θέλουμε μια παιδεία ίσως ευκαιριών και δημόσια. Επίσης θέλουμε μια παιδεία, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, στο δημοτικό όπου είναι άδικο να βάζει σε ανταγωνισμό τα παιδάκια αυτή της ηλικίας και να λες θα πάρει την σημαία ο καλύτερος κ.α.. Αν και η αξιολόγηση που γίνεται στο δημοτικό, δεν είναι ούτε του γυμνασίου, ούτε του λυκείου και πολύ περισσότερο δεν είναι των πανεπιστημίων. Άρα είναι μια ευαίσθητη ηλικία, είναι ευαίσθητα παιδιά που δημιουργεί και μεταξύ τους ανταγωνισμούς, όχι άμιλλα, όχι προσπάθεια. Πιστεύω ότι σωστά η κυβέρνηση το έβαλε σε άλλη βάση για την σημαία.

Πάντως υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση και η ΝΔ λέει ότι θα τον καταργήσει το Νόμο για την Παιδεία…

Θυμάμαι ότι όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ το ’81 στην κυβέρνηση, κατήργησε τις μαθητικές ποδιές και ιδιαίτερα για τα κορίτσια της εποχής εκείνης, θυμάμαι το κουρνιαχτό που ξεκίνησε ότι αφήνουμε τα κορίτσια να ντύνονται με βάση τη μόδα, να φοράνε μίνι, να βάφουν τα χείλη κ.α. Υπήρχε δηλαδή μια συζήτηση και μια αντιπαράθεση της τότε συντηρητικής παράταξης, της ΝΔ, με κάτι το οποίο έφερνε το ΠΑΣΟΚ. Αυτά συμβαίνουν όταν έρχονται καινούργια πράγματα τα οποία πρέπει να τα ρυθμίζουμε και να τα ξεπερνάμε πιο προοδευτικά. Μου κάνει εντύπωση πώς σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη πώς συνδράμει σε μια τέτοια λογικά από τα δεξιά.

Βλέπουμε ότι η ατζέντα που μπαίνει από τα πάνω, από την αντιπολίτευση και τα κεντρικά ΜΜΕ είναι μια καθαρά συντηρητική ατζέντα, που παραπέμπει στο μυαλό κάποιων σε ένα θεοκρατούμενο κράτος. Τους απασχολεί τι θα κάνουμε την προσευχή, τον εκκλησιασμό λες και το πρόβλημα της παιδείας είναι αυτό. Αυτό σας ανησυχεί;

Επειδή μας κατηγορούν κατά πόσο Ευρωπαίοι είμαστε, θα ήθελα να ρωτήσω και να κουβεντιάσουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες. Τι συμβαίνει δηλαδή στα σχολεία, στην εκπαίδευση. Πάμε σε μια πιο δημοκρατική, ανεξάρτητη, πιο εκπαιδευτικά δημοκρατική πορεία μιας χώρας. Νομίζω πως έχουμε κατάλοιπα ως κοινωνία που πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Δεν είναι ότι χάνουμε αξίες της ελληνικής μας καταγωγής, θα έλεγα ότι προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις, σε νέες συνθήκες. Η ζωή, ξέρετε, κυλάει, περνάει, καινούργιες ανακατατάξεις υπάρχουν και νομίζω ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι εάν τα παιδιά τα ίδια θα είχαν τέτοια άποψη ότι θα έπρεπε να αποδέχονται αυτό το πράγματα. Εγώ θυμάμαι ότι ως παιδιά όταν μας πήγαιναν να εκκλησιαστούμε είχαμε μια αντίδραση. Άρα το να πηγαίνεις με το ζόρι… αυτό που νομίζω ότι έχει μια αξία είναι να μεταφέρουμε σωστά τις απόψεις στα παιδιά και να κρίνουν τα ίδια. Έχουν σήμερα την ωριμότητα ν’ αποδεχθούν ή να απορρίψουν το οτιδήποτε στην ζωή τους.

Ξέρετε άνθρωποι με τους οποίους συνομιλούμε στο εξωτερικό γελούν όταν ακούν ότι ασχολούμαστε με αυτά τα πράγματα. Εκεί τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια τέτοιου είδους ζητήματα…

Θα  θυμάστε ότι όταν είχε έρθει ο Σημίτης, τι υπήρξε όταν ήθελε να βγει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Αυτά συμβαίνουν όταν υπάρχουν θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν και υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα μας οι οποίες ζουν από την συντήρηση και προσπαθούν να πιαστούν από εκεί για να κάνουν αντιπολίτευση. Είναι κάτι που δεν ταιριάζει για τα ίδια τα πολιτικά κόμματα αλλά και το τι θέλουμε για μια νέα Ελλάδα.

Σε λίγο καιρό θα μας απασχολήσει και η Τρίτη αξιολόγηση. Αισιοδοξείτε ότι μπορεί να κλείσει γρηγορότερα από τη δεύτερη;  

Έχουμε μπει σε τροχιά για να προχωρήσει και η Τρίτη αξιολόγηση. Έχει ένα μεγάλο
«αγκάθι» πώς δηλαδή θα ρυθμιστεί η εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μας. Είναι στο τραπέζι αυτό κι έχει μείνει στο τραπέζι από τη δεύτερη. Από ότι όλοι ξέρουμε είναι ότι περιμένουμε και τις γερμανικές εκλογές και στην συνέχεια αυτό το θέμα θα λήξει. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο για το πώς θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος πιστεύω ότι ουσιαστικά έκλεισε και η τρίτη αξιολόγηση και θα οδηγηθούμε του χρόνου τον Αύγουστο στην έξοδο από τα μνημονία , την επιτήρηση κ.α.

Θα θέλαμε ένα σας σχόλιο και για το θέμα που είχε ανοίξει το προηγούμενο διάστημα για την σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη. Βλέπουμε μια απόφαση για την ΕΛΣΤΑΤ που δεν τους αρέσει. Τώρα αυτοί βάλουν κατά της δικαιοσύνης, ενώ πριν προσπαθούσαν να την προστατεύσουν από την «επίθεση» που δεχόταν από την κυβέρνηση. Πώς την βλέπετε όλη αυτή την ιστορία;

Έτσι φαίνεται και μια διγλωσσία. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν τη δικαιοσύνη να την χειραγωγήσουν για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Νομίζω ότι υπάρχουν αποφάσεις που τις αποδέχεται κι άλλες που δεν τις αποδέχεται. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα της δικαιοσύνης, θωρεί όμως ότι είναι δικαίωμά της να κρίνει κάποιες αποφάσεις εάν είναι προς θετική κατεύθυνση ή όχι. Δεν επιδέχεται, σε καμία περίπτωση, να υπεισέρχεται η δικαιοσύνη στα πολιτικά πράγματα. Νομίζω ότι έχουν υπάρξει τέτοιες παρεμβάσεις , θα έλεγα «πολιτικές», όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο επί κυβέρνησης ΖΥΡΙΖΑ αλλά και παλαιότερα. Εκείνο που έχουμε υποχρέωση είναι να την κάνουμε ανεξάρτητη τη δικαιοσύνη και να σεβόμαστε τις αποφάσεις της σύμφωνα με τους νόμου και το Σύνταγμα που λειτουργούμε.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε έντονες διεργασίες στην κεντροαριστερά. Τις προάλλες μάθαμε ότι και ο κ. Καμίνης θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της παράταξης. Βλέπετε να αλλάξει κάπως το παιχνίδι εκεί και με την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη;  

«Δεν θα ήθελα να μιλήσω για πρόσωπα, θα ήθελα όμως να μιλήσω για τον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ ως χώρος της κέντροαριστεράς έφερε τα μνημόνια, συνεργάστηκε με την ΝΔ στις πιο συντηρητικές τις πολιτικές της επιλογές, τις νεοφιλελεύθερες και το ερώτημα, το οποίο τίθεται για τον χώρο τον συγκεκριμένο είναι εάν θα βρεθεί στην αριστερή πλευρά του πολιτικού συστήματος ή θα βρεθεί στην δεξιά.

«Δεν κάνουν τον παπά τα ράσα». Το να λέει ότι είναι κεντροαριστερά δεν σημαίνει τίποτε. Οι επιλογές της αυτή την στιγμή, που υπάρχουν δεν θα έλεγα ότι είναι προς τα αριστερά, αλλά προς τα δεξιά. Άρα κεντροαριστερά με δεξιές νέο φιλελεύθερες επιλογές, δεν πρόκειται να υπάρξει, όση προσπάθεια και να γίνει, διότι αυτό έχει καταρρεύσει πλέον. Και να θέλετε και την προσωπική μου γνώμη, ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια αριστερή παράταξη αγκαλιάζει σήμερα το σύνολο όλου αυτού του κόσμου και προσπαθεί να δώσει ένα αριστερό χρώμα σε όλη την πολιτική ζωή του τόπου και της κυβέρνησης.

Άρα το ερώτημα είναι εάν αυτή η προσπάθεια θα είναι μια κεντροαριστερά για σύμπλευση, για συνεργασία με την αριστερά κι όχι με την δεξιά. Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα, που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την στιγμή, ανεξάρτητα το ποιος θα είναι πρόεδρος».

Να περάσουμε και λίγο στα τηλεοπτικά. Προχωρά η αδειοδότηση των καναλιών με 35 εκατ. ευρώ τιμή εκκίνησης.

«Μια θετική εξέλιξη το γεγονός ότι και στον αριθμό των καναλιών, αλλά και στο τίμημα το ΕΣΡ ήρθε στα πλαίσια αυτά, τα οποία είχε βάλει και το Υπουργείο μας, όταν προχώρησε αυτή την αδειοδότηση για τον διαγωνισμό. Σήμερα βεβαίως έχουμε την απόφαση του ΣτΕ και το ΕΣΡ έχει αναλάβει όλη την διαδικασία, κάτι, το οποίο το λέγαμε κι εμείς στον αρχικό νόμο, αλλά ξέρετε ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί η σύνθεσή του. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την διαγωνιστική διαδικασία , όπου θα δοθούν οι άδειες και θα δούμε και το τίμημα, που θα φτάσει».

Πριν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών διαμαρτύρονταν ότι οι 4 τηλεοπτικές άδειες ήταν ελάχιστες και θα έμεναν πολλοί εργαζόμενοι στον δρόμο. Τώρα, που είναι 7, κάποιοι φαίνεται να προχωρούν σε συγχωνεύσεις, οδηγώντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους τους, οι ίδιοι στην ανεργία.

«Από εκεί θα προκύψει εάν ο αριθμός 4, τον οποίον είχε θέσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι και ένας πραγματικός αριθμός τελικά, ή εάν δεν είναι 4, θα είναι 5. Θα το δούμε αυτό, γιατί το θέμα το οικονομικό για να ζήσουν όλα αυτά τα κανάλια, με τις προϋποθέσεις, που βάζει ο νόμος  νομίζω ότι αυτό θα αποδείξει κι αν πραγματικά μπορούν αυτά τα κανάλια να λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια και να έχουν την οικονομική ευρωστία».

Ένας, που θα ήθελε να χτυπήσει την κυβέρνηση και το Υπουργείο, θα έλεγε ότι χάσαμε τζάμπα ένα χρόνο. Δηλαδή αυτό το νερό, που βάλαμε στο κρασί μας για το ΕΣΡ τώρα, θα μπορούσαμε να το είχαμε βάλει από την πρώτη στιγμή. Ήταν εφικτό αυτό ή το παλέψαμε όσο πήγαινε και λέμε ας πάμε μόνοι μας.

«Εάν θα δείτε στον αρχικό νόμο προέβλεπε ότι τον διαγωνισμό αυτόν θα τον κάνει το ΕΣΡ. Γιατί φτάσαμε να μην τον κάνει και να τον αναλάβει η Γ.Γ. Ενημέρωσης; Διότι η σύνθεση του ΕΣΡ δεν υπήρχε νόμιμη, όπως θα έπρεπε. Και εκεί δεν συνέλαβε η ΝΔ, αλλά και συνολικά η αντιπολίτευση, στο να υπάρχει μια νέα σύνθεση, η οποία θα το έκανε. Αυτό έγινε πολύ αργότερα, αφού συναίνεσαν. Υπήρξε μια καθυστέρηση αλλά αυτό δεν οφειλόταν στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια παρένθεση στην πολιτική ζωή του τόπου».

Θα έχουμε όμως αδειοδοτήσεις και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

«Υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μια καταρχήν διαβούλευση και μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει για να βάλουμε σε μια τάξη τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εδώ υπάρχουν δυο θέματα. Το ένα είναι το αναλογικό σύστημα εκπομπής των ραδιοφώνων. Υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το φάσμα αυτό, το οποίο μπορούμε να καλύψουμε. Στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Καβάλα, είναι πάρα πολλοί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και υπάρχει πρόβλημα.

Βέβαια αυτό εμείς θα έρθουμε να το συζητήσουμε και να το βελτιώσουμε με ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι θα μπορούν και μέσα από το αυτοκίνητο και παντού να πιάνονται οι συχνότητες αυτές και να μπορούν να τους ακούν. Μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δίκτυα θα μπορούμε να έχουμε 60-70 ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Τέλος, σας κατηγόρησαν ότι θέλετε να «βάλετε χέρι» ακόμα και στις διαφημίσεις των τηλεοπτικών σταθμών με αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα, που φτιάξατε, όλα να ελέγχονται, ένας κρατισμός, ακόμα και στις διαφημίσεις. Τι είναι αυτή η πλατφόρμα τελικά;

«Είναι μια πλατφόρμα, όπου θα μπορούμε  ανοικτά να γνωρίζει ο καθένας το τι διαφημιστικός χρόνος δίνεται από τα κανάλια, ποιοι μπαίνουν και παίρνουν αυτόν τον διαφημιστικό χρόνο, διότι ξέρετε ότι πίσω από τις διαφημίσεις υπάρχει μεγάλο καθεστώς ανομίας, που έχει να κάνει και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό. Εμείς ουσιαστικά τι θέλαμε να κάνουμε;

Να δημιουργήσουμε την διαφάνεια όλης αυτής της συνεργασίας, διαφημιζομένων και τηλεοπτικών σταθμών. Να μην υπάρχει, ας το πούμε, αυτή η ενδιάμεση, και για τα κανάλια ήταν μια μάστιγα, διότι έπαιρναν κάτω από το τραπέζι επιστροφές μεγάλου ποσοστού, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους και τις εταιρείες, που διαφημίζονται, που δεν αξιοποιούνταν όλα τα χρήματά τους σε διαφημιστική πίτα.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ελέγξουμε. Νομίζω ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση στην Βουλή, ακούσαμε και τους φορείς, έγιναν και κάποιες τροποποιήσεις. Αυτό, που έχει σημασία, είναι ότι και στις διαφημίσεις και στις εφημερίδες με το barcode. Θα υπάρχει για να ξέρει και ο καθένας, και στον επαρχιακό τύπο μπαίνουν τα όρια και ο τρόπος να υπάρχει μια εφημερίδα για να παίρνει διακηρύξεις, διότι ήταν ένα καθεστώς αδιαφάνειας και ανομίας».

 

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι