Παναγιώτης Σκούτας

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Π. Σκουτα , στα Εγκαίνια Φιλοτελικής Έκθεσης στο Ναύπλιο – «Κάστρα της Ευρώπης μέσα από τα Γραμματόσημα Europa 2017»

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Π. Σκουτα , στα Εγκαίνια Φιλοτελικής Έκθεσης στο Ναύπλιο – «Κάστρα της Ευρώπης μέσα από τα Γραμματόσημα Europa 2017»

Χαιρετισμός του Διευθυντή του  Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Π. Σκουτα , στα Εγκαίνια Φιλοτελικής Έκθεσης στο Ναύπλιο – «Κάστρα της Ευρώπης μέσα από τα Γραμματόσημα Europa 2017»
Σεπτεμβρίου 19
10:26 2017
Share Button

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του υπουργού Νίκου Παππά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση σας

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ σήμερα σε μια τιμητική για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδήλωση.

θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, όσο και τον Δήμο Ναυπλίου για την πολύ σημαντική Φιλοτελική Έκθεση που διοργανώνουν.

Μια έκθεση που παρουσιάζεται στην Ελλάδα στα πλαίσια της PostEurop, με τα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν 38 ταχυδρομικοί φορείς της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ειδικής Αναμνηστικής Σειράς «EUROPA 2017-Κάστρα», που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φιλοτελικές διοργανώσεις του έτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πόλη του Ναυπλίου ή Ανάπλι (Ακροναυπλία) που φιλοξενεί την έκθεση είναι πόλη, με σημαντική ιστορία αφού υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια 1828 – 1833. Έχει μνημεία σημαντικά αλλά και κάστρα να επιδείξει, όπως το επιθαλάσσιο φρούριο, Μπούρτζι, που, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Ναυπλίου. Το κάστρο των Tόρων, καθώς και το φρούριο του Παλαμηδιού, που είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Κυρίες και κύριοι

Τα γραμματόσημα αποτελούν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Η Ελλάδα ποτέ δεν περιορίστηκε στα εθνικά της σύνορα. Ο ελληνισμός της διασποράς και το αιώνιο ταξίδι του Οδυσσέα, ήταν αυτά που τη στήριξαν.

Μόρφωση, αμοιβαία κατανόηση, ειρήνη, συνεργασία είναι τέσσερις λέξεις-κλειδιά που καθιστούν το μήνυμα αυτό και σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο.

Τα γραμματόσημα αποτελούν για κάθε πολίτη μια σημαντική ιστορία. Και πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω. Τα γραμματόσημα πάντα δείχνουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και συνδέονται στενά με θέματα ταυτότητας, εθνικής, τοπικής, ιδεολογικής, καλλιτεχνικής, παράδοσης .

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, τα γραμματόσημα έχουν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο διατηρώντας, προβάλλοντας, ερμηνεύοντας τα στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητά μας. Τα γραμματόσημα αποτελούν οδηγό   για διάλογο του παρελθόντος, με το παρόν και τον προβληματισμό για το μέλλον.

Καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες προκαλούν κοινωνικές και εθνικές περιχαρακώσεις, είναι σημαντικό τα γραμματόσημα να αποτελεστούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε χώρες, λαούς και κοινωνίες για αναγνώριση του άλλου, σεβασμό του διαφορετικού, αρμονικής συνύπαρξης. Μέσα από τη βαθύτερη γνωριμία των άλλων, της εξερεύνησης των αντιλήψεων και ιδεών που προβάλλονται μέσα από τον υλικό και άυλο πολιτισμό τους, μπορεί να επέλθει η κατανόηση και η ανοχή, αν όχι η αποδοχή.

Η Ευρώπη ως πολιτική οικονομική και κοινωνική ενότητα συνεργασίας όλων των μελών κρατών της πρέπει να αναδείξει τα εργαλεία τα οποία θα   ενισχύσουν αυτήν την Ένωση όπως η Αλληλεγγύη και ο πολιτισμός, και η PostEurop μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την επικοινωνία στην ανάδειξη, και μέσα από τα γραμματόσημα τις προοπτικές για μια Ευρώπη πολιτισμική ,δημοκρατική με κοινωνική ταυτότητα .

Η φετινή Ειδική Σειρά Γραμματοσήμων EUROPA 2017, που εμπνέεται από Κάστρα της Ευρώπης, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, μας γνωρίζει την ιστορία και την αρχιτεκτονική σημαντικών και εντυπωσιακών μνημείων της ηπείρου μας.

Το μήνυμα, που περνά αυτή η πανευρωπαϊκή ετήσια έκθεση, είναι αυτό μιας Ευρώπης που διέπεται από ομόνοια, σύμπνοια και ομαδικότητα. Η ταχυδρομική συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών, ενισχύει, άλλωστε, τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των Ευρωπαίων. Και μέσω της προώθησης του φιλοτελισμού, αυτοί οι δεσμοί γίνονται ακόμη πιο ισχυροί.

Κυρίες και κύριοι

Στην ελληνική επικράτεια το γραμματόσημο έχει την δική του ιστορία και την δική του συμμέτοχη στα βιώματα των ανθρώπων.

Δεν ήταν μόνο η πρώτη εικόνα που αντίκριζε κάποιος, λαμβάνοντας ένα γράμμα από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Δεν ήταν η πρώτη εντύπωση που είχε από έναν κλειστό φάκελο που κράταγε στα χέρια του, πριν καν διαβάσει το περιεχόμενό του.

Δεν ήταν, επίσης, μόνο εκείνη η συνήθης διαδικασία που μας έφερνε σε επαφή με τον ταχυδρομικό υπάλληλο πριν την παράδοση κάποιας επιστολής στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Ήταν και η για πάρα πολλούς- ενδιαφέρουσα ενασχόληση με τη συλλογή γραμματοσήμων. Των μικρών εκείνων εικονιδίων, που απεικόνιζαν τοπία της Ελλάδας και του εξωτερικού, σημαντικές προσωπικότητες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, σημαντικά ιστορικά κτίρια ή γεγονότα και άλλα.

Συλλογές γραμματοσήμων υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα σε κάθε σπίτι. Και θα εκπλαγούμε αν αναλογιστούμε ότι οι αντίστοιχες «συλλογές» επιστολών, που περιέχονταν στους ίδιους φακέλους, δεν φτάνουν σε αριθμό τις προαναφερθείσες συλλογές γραμματοσήμων.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ένα μικρό τετράγωνο χαρτάκι είχε μεγαλύτερη σημασία από το περιεχόμενο μιας επιστολής, αλλά η διαπίστωση αυτή θεωρώ πως είναι κοινή.

Τα γραμματόσημα, λοιπόν, αποτελούν μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου. Ειδικά, όταν μέσω των ΕΛΤΑ επικοινωνούσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του κόσμου.

Κι εδώ «συνδέεται» η μία ιστορία με την άλλη. Η ιστορία της καθημερινότητα των πολιτών με αυτή την ιστορία που απεικονίζεται στα ίδια τα γραμματόσημα.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να επισημάνω την ιστορική και κοινωνική αποστολή που επιτελούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προς όφελος του πολίτη, σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρίσκεται.

Και θα σημειώσω την «υποχρέωση» όλων μας να στηρίξουμε έναν Οργανισμό, που αποτελεί δικό μας δημιούργημα, δική μας «περιουσία».

Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν και το διαδίκτυο να κέρδισε μεγάλο μέρος της επικοινωνίας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά τα ΕΛΤΑ και οι άνθρωποί τους είναι πάντα εκεί, δίπλα μας. Για να φτάσουν, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη, και στο πιο απόμακρο σημείο της χώρας.

Πρόθεση της Πολιτείας είναι να οδηγήσει και πάλι τον Οργανισμό σε καλύτερες μέρες. Να τον ξαναστήσει στα πόδια του, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

Το κέρδος δεν θα είναι μόνο οικονομικό.

Το κέρδος θα είναι πρωτίστως κοινωνικό.

Τα ΕΛΤΑ ήταν και θα είναι «κάστρο» της επικοινωνίας.

Και τα γραμματόσημα θα είναι το «όχημα» για τα νοητά μας ταξίδια, όσο οι επιστολές και τα δέματά μας μεταφέρονται –με ταχύτητα και ασφάλεια- όπου ακριβώς επιθυμούμε.

Θα κλείσω με την εξής παρότρυνση, απευθυνόμενος σε όλους μας: Ας βάλουμε και πάλι τον φιλοτελισμό στη ζωή μας. Τη δική μας και των παιδιών μας.

Ας δώσουμε στις επόμενες γενιές, πέρα από τις συλλογές των γραμματοσήμων, και το όραμα να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο, μέσα από αυτά τα μικρά «τετράγωνα χαρτάκια» των δικών μας παιδικών χρόνων.

Σας ευχαριστώ.

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι