Παναγιώτης Σκούτας

5G, η Πάτρα πιλότος στη νέα «ψηφιακή κοινωνία». Άρθρο στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»

5G, η Πάτρα πιλότος στη νέα «ψηφιακή κοινωνία». Άρθρο στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»

5G, η Πάτρα πιλότος στη νέα «ψηφιακή κοινωνία». Άρθρο στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»
Οκτωβρίου 09
12:28 2017
Share Button

Τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων αποτελούν το κλειδί που θα οδηγήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση και ταυτόχρονη συνθήκη για την μελλοντική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη επέκτασης των 5G δικτύων, η Ευρώπη έχει θέσει ως ενδιάμεσο στόχο έως το έτος 2020 κάθε κράτος μέλος να διαθέτει μία πόλη που θα έχει πλήρες λειτουργικό δίκτυο (5G) έτοιμο για εμπορική χρήση.
Μόλις δε πρόσφατα η Πάτρα επιλέχτηκε ως μια από τις δυο πόλεις στην Ελλάδα (η άλλη είναι η πόλη των Τρικάλων) για να λειτουργήσει πιλοτικά το δίκτυο.

Το 5G αποτελεί την «πέμπτη γενιά» τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και ίσως το πιο κρίσιμο δομικό στοιχείο της μετάβασης στην «ψηφιακή κοινωνία» την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα μεταμορφώσει θεμελιωδώς τις ζωές μας.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας τεχνολογίας θα αποφέρει μεγάλα κέρδη. Επενδύσεις €5,69 δισ. έως το 2020 προβλέπονται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να διερευνήσει κανείς ποια θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει μία πόλη σαν την Πάτρα από την δημιουργία δικτύων 5G. Ας παραθέσουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:
>Στον τομέα της αυτοκίνησης οχήματα θα μπορούν να ανταλλάσουν πληροφορίες αναμεταξύ τους με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους.
>Στον τομέα της οδικής κυκλοφορίας μπορούν να αναπτυχθούν έξυπνα συστήματα διαχείρισης.
>Εξυπνα συστήματα διαχείρισης υδάτων και λυμάτων που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές μειώσεις οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους.
@Στον τομέα της υγείας μπορούν να εφαρμοστούν συστήματα έξυπνης διαχείρισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω προσωποποιημένης ιατρικής φροντίδας, εφαρμογές ρομποτικής σε ιατρικές επεμβάσεις που μειώνουν την πιθανότητα ιατρικού λάθους και τηλεϊατρικής παρακολούθησης.
>Εφαρμογές για έξυπνα εργοστάσια .
>Η αύξηση του κόστους της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή και η ανάγκη των χωρών να εξασφαλίσουν την προσφορά ενέργειας για τις εθνικές τους οικονομίες έκαναν επιτακτική την ανάγκη αλλαγής του παραδοσιακού τρόπου προσέγγισης, που έβλεπε διακριτά την προσφορά από την ζήτηση ενέργειας. .
>Συστήματα διαχείρισης της κατοικιών που θα επιφέρουν μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης για τους ιδιοκτήτες καθώς και μείωση στο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα των κατοικιών.
Στο τομέα των MEDIA και της διασκέδασης τα δίκτυα 5G μπορούν να προσφέρουν νέα εμπειρία παρακολούθησης.
Εξυπνα συστήματα φωτισμού, η υιοθέτηση των οποίων μπορεί να επιφέρει οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη.
Η Αχαϊκή Πρωτεύουσα διαθέτει ένα ξεχωριστό ψηφιακό οικοσύστημα που μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην πρόκληση του 5G. Αποτελείται από δύο Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) ένα ΤΕΙ (Δυτικής Ελλάδας), δύο Ερευνητικά Ινστιτούτα τα οποία δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, στους τομείς των ΤΠΕ και στη Βιομηχανία, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΕΚ ΑΘΗΝΑ/ΙΝΒΙΣ) και τέλος δύο θεσμοθετημένους κόμβους έρευνας και καινοτομίας το Patras InnoHub και το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας.
Με δεδομένο το ότι η νέα τεχνολογία αποτελεί το μέλλον για την ανάπτυξη της Πάτρας, το ερώτημα είναι αν η Αχαϊκή πρωτεύουσα θα αρπάξει την ευκαιρία. Αν θα αρνηθεί να συμμετάσχει στη μίζερη ανακύκλωση ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού μοντέλου μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και ενός παραγοντισμού άνευ ουσίας που οδήγησαν την Αχαΐα όλα αυτά τα χρόνια σε μαρασμό.
Οι καιροί ου μενετοί.

 

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι