Παναγιώτης Σκούτας

Oι εξαγγελίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα ΕΛΤΑ. Η τοποθέτηση Π. Σκούτα στο συνέδριο της ΠΟΣΤ

Oι εξαγγελίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα ΕΛΤΑ. Η τοποθέτηση Π. Σκούτα στο συνέδριο της ΠΟΣΤ

Oι εξαγγελίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα ΕΛΤΑ. Η τοποθέτηση Π. Σκούτα στο συνέδριο της ΠΟΣΤ
Νοεμβρίου 10
08:05 2017
Share Button

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Αρχικά θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχές του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, για την επιτυχή εξέλιξη και ολοκλήρωση του συνεδρίου σας.

Δυστυχώς, η παρουσία του Υπουργού –σήμερα, εδώ- δεν κατέστη δυνατή, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και βαρύτατου προγράμματος, που περιλαμβάνει αλλεπάλληλες επισκέψεις και επαφές στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.

Προσωπικά, θα ήθελα να ευχηθώ καλές εργασίες και γόνιμο διάλογο για θέματα που αφορούν τόσο εσάς, ως εργαζομένους, όσο και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μέρος και «ψυχή» των οποίων αποτελείτε.

Στις διαβουλεύσεις αυτών των ημερών, οφείλουμε να έχουμε όλοι στο μυαλό μας το εξής: Τόσο η Πολιτεία όσο και οι άνθρωποι του Οργανισμού καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της επόμενης ημέρας για την ανάπτυξη των ΕΛΤΑ.

Την πρόκληση μιας νέας εποχής, καθώς και τις απαιτήσεις ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και μιας απελευθερωμένης αγοράς, όπως διαμορφώθηκε με το ν. 3185/2003, με τον οποίο καταργήθηκε το μονοπώλιο παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών εκ μέρους της δημόσιας επιχείρησης των ΕΛΤΑ.

Πρόκληση αποτελεί, επίσης, η είσοδος του Οργανισμού σε ένα περιβάλλον, όπου κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες, με τις εξελίξεις στον εν λόγω κλάδο να αλλάζουν ραγδαία και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Όπως γνωρίζετε, άλλωστε, και εσείς οι ίδιοι, σε λίγα χρόνια τίποτα δεν θα μας θυμίζει το παρελθόν της αλληλογραφίας και του ταχυδρόμου όπως το γνωρίσαμε.

 

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε περίοδο μεταβατική για τη χώρα. Δέκα μόλις μήνες πριν από την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Η θετική εικόνα εδραιώνεται, όπως και η ανάκαμψη. Η ανάπτυξη επιστρέφει

Το επιβεβαιώνουν τόσο οι Ανεξάρτητες Αρχές όσο και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ αλλά και οι εταίροι μας.

 

Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία διαλυμένη, μια οικονομία που είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ της.

Αποτελέσματα αυτής της πρωτοφανούς ύφεσης ήταν να εκτοξευτεί η ανεργία στο 27%, τα εισοδήματα να συρρικνωθούν δραματικά και η κοινωνία μας να φτωχοποιηθεί βίαια.

Η αναστροφή αυτής της τραγικής κατάστασης δεν ήταν εύκολη.

Είναι, όμως, πιο κοντά από ποτέ:

  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν το 2016 υψηλό δεκαετίας και το 2017 έχουμε ήδη εισροή 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία μας.
  • Η χρονιά θα κλείσει με μια ανάπτυξη γύρω στο 2% και η ανεργία ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί κάτω από το 20%, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει σημαντικά (στο 21%).
  • Το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να σημειώσει νέα ικανοποιητική επίδοση, με ανάπτυξη άνω του 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
  • Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν για το Σεπτέμβριο κατά 13,7%, ενώ αυτές των νοικοκυριών κατά 2,7% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.
  • Εξαιρετική είναι και η πορεία του τουρισμού. Η αύξηση των εισπράξεων φτάνει στο 9,1% (από 9,64 δισ. ευρώ το 2016 σε 10,52 δισ. ευρώ το 2017), για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2017.

 

Βεβαίως, στόχος μας δεν είναι ένα πλασματικό και πρόσκαιρο success story.

Στόχος μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με όρους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Μια Δίκαιη Ανάπτυξη στην οποία θα συμμετάσχει όλη η κοινωνία και -κατά προτεραιότητα- όσοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Και ας μην αμελούμε ότι η Κυβέρνηση κάνει ήδη πράξη τον προαναφερθέντα στόχο.

Για δεύτερη χρονιά, το υπερπλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας επιστρέφει στους αδύναμους συμπολίτες μας.

Περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,21% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,75%.

 

Η δική μας προσπάθεια έχει «κοινωνικό πρόσημο». Επιβεβαιώνεται από δράσεις, που δρομολογούνται για το 2018, όπως:

• Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ, που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.

• Τη διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.

• Τη συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

• Το «ηλιακό μέρισμα» για 300.000 φτωχά νοικοκυριά, τα οποία θα συμμετάσχουν σε ένα δεκαετές πρόγραμμα στήριξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την παροχή 2.800 κιλοβατώρων ανά νοικοκυριό (που θα προέλθουν από την ηλιακή ενέργεια).

 

Φίλες και φίλοι,

Στόχος όλων μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

Η επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος θα είναι καταστροφική. Και δεν θα μας συγχωρεθεί από τις επόμενες γενιές, από τα παιδιά μας.

 

Για αυτό και το νέο μοντέλο ανάπτυξης που επεξεργαζόμαστε και υλοποιούμε δίνει βάρος στην εξωστρέφεια και την αποτελεσματικότητα της οικονομίας.

Στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Στην αρμονική συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα. Στην διάχυση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τη χώρα.

 

Έτερη υποχρέωση, στην υλοποίηση της οποίας θα συμφωνήσετε, είναι αυτή για την εγκατάλειψη των παθογενειών. Αυτών που διαμόρφωσαν ένα σύμπλεγμα σχέσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών που εμπόδιζε την ανάπτυξη ενός κοινωνικού και αποτελεσματικού κράτους.

Οι παρασιτικοί τρόποι λειτουργίας, οι ανομίες και η διαπλοκή, που σφιχταγκάλιασαν το υγιές κομμάτι του δημοσίου, πρέπει να τεθούν υπό εξέταση.

Και, βεβαίως, να απορριφθούν ως πρακτική.

 

Τα ρουσφέτια και ο αποπνικτικός εναγκαλισμός οδήγησαν την πλειονότητα των δημοσίων φορέων και των οργανισμών σε απαξία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δυναμική τους και την αξιοπιστία τους ως φορείς παροχής υπηρεσιών.

Αυτή η τακτική εξυπηρετούσε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για ξεπούλημα κοινωφελών υπηρεσιών και οργανισμών.

Αυτή την τακτική εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Με τις μεθοδεύσεις αυτές να καταλήγουν πάντα σε βάρος των πολιτών.

 

Σήμερα, πρέπει να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο και να μεταβούμε σε μια οργάνωση λειτουργίας που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και θα παράγει προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την εργασία. Μια τέτοια προοπτική είναι η μόνη που θα διασφαλίσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αποδοτικότητα και την καλύτερη διαχείριση δημόσιων υπηρεσιών.

 

Ο έλεγχος, η αποδοτικότητα, η αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες λειτουργίας του κάθε οργανισμού, θα πρέπει να αποτελέσουν την διαδικασία στην οποία θα στηριχτούμε, ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες με διπλό στόχο: Τη βελτίωση της ποιότητάς τους και τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

 

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Οι τεχνολογικές εξελίξεις υποχρεώνουν και τα ΕΛΤΑ, όπως μια σειρά -δημόσιου χαρακτήρα- εταιρειών, να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Να προχωρήσουν σε αλλαγές και νέες πρακτικές, κάτι που έχει αναγνωριστεί και από την διοίκηση και τους εργαζομένους .

Το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με τις συνεχόμενες μειώσεις εσόδων στον κύκλο εργασιών, κυρίως στην αλληλογραφία, όπου από το 2013 μέχρι το 2017 –μέσα σε μια πενταετία δηλαδή- χάθηκαν πάνω από 87 εκατομμύρια.

Κατά μέσο όρο 17,5 εκατομμύρια το χρόνο.

Επιπλέον, ένα ακόμη πρόβλημα, συνδέεται με την αδυναμία ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, που θα φέρουν νέα έσοδα στον Οργανισμό.

Η παραγωγή ελλειμματικών προϋπολογισμών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κι αυτό για δύο κυρίους λόγους: Πρώτον, διότι οι εποχές που δανειζόμασταν για να καλύπτονται τέτοιες τρύπες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και δεύτερον, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των οργανισμών, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη νέων θέσεων.

 

Τα ΕΛΤΑ χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα στο σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση της παραγωγικής λειτουργίας για τη διανομή των ταχυδρομικών αντικειμένων, προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες της αγοράς και των πελατών.

Ο δεύτερος κύκλος διανομής, είναι η αναγκαία διαδικασία η οποία θα αλλάξει κυριολεκτικά την παραγωγική αλυσίδα.

 

Χρειάζεται επίσης, επανασχεδιασμός και αξιολόγηση του συνολικού δικτύου καταστημάτων του Οργανισμού, με στόχο την πλήρη ανταπόκριση στις νέες ανάγκες. Παράλληλα, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση με προσανατολισμό στις υπηρεσίες δεμάτων, μικροδεμάτων και ταχυμεταφορών.

 

Χρειαζόμαστε πραγματικούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με αρχή το 2018, με μείωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων, ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα ΕΛΤΑ είναι πλέον πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε διεύρυνση των συνεργασιών (Βαλκάνια, Κίνα, κ.ά), με αντικείμενο την αποστολή και εκτελωνισμό δεμάτων και μικροδεμάτων από την Κίνα στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κυρίες και κύριοι,

Στις 20 Ιουλίου 2017 υπογράφηκε Κοινή Συμφωνία Πλαίσιο, μεταξύ της Διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών, η οποία αποτυπώνει την ισχυρή βούληση για τη διαμόρφωση προοπτικών, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού.

Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας πλαίσιο αφορούν:

α) Προσλήψεις προσωπικού και η διασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς και οι εποχικές ανάγκες και απαιτήσεις.

β) Θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης, η οποία θα συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας.

γ) Εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, ώστε να ανταπεξέλθει η εταιρία στο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

δ) Κανονιστικά θέματα λειτουργίας.

Επίσης, με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Οικονομικών (ΦΕΚ 4092/Β’/20-12-2016) εφαρμόζεται πλέον σύγχρονος τελωνειακός έλεγχος, διασφαλίζοντας τα έσοδα του Δημοσίου από τις εισαγωγές ταχυδρομικών δεμάτων εξωτερικού, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα της εταιρίας.

Παράλληλα, το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για μικρομεσαίες Ελληνικές Επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και με προφανή θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

 

Φίλες και φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, ως αρμόδιο Υπουργείο ρυθμίσαμε θέματα σχετικά με την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας. Ζητήματα τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013, όταν και απελευθερώθηκε πλήρως η ταχυδρομική αγορά!

Με πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες (άρθρο 14 του ν.4463/2017 και άρθρο 39 του ν. 4487) αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά, η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης ύψους 45 εκατ. ευρώ για την παροχή καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας των ετών 2013, 2014 και 2015 και καθορίστηκε το ποσό, το οποίο καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Υ.Γ.Ο.Σ), από το επαληθευμένο από την ΕΕΤΤ καθαρό κόστος παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, για τα προαναφερόμενα έτη.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τον προσδιορισμό του ποσού και πολύ σύντομα στις αρχές του χρόνου – ίσως και λίγο νωρίτερα – τα ΕΛΤΑ θα αποζημιωθούν για μια υπηρεσία που παρείχαν εδώ και χρόνια και για την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις σφύριζαν αδιάφορα.

Επιπροσθέτως, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις πολύπλοκες ενέργειες που απαιτούνται για τη δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης, ώστε τα ΕΛΤΑ να αποζημιωθούν πολύ γρήγορα για τα επόμενα έτη, από το 2016 και μετά.

Επίσης, την 19η Απριλίου 2017 υπεγράφη από τον Υπουργό Νίκο Παππά και τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ, η σύμβαση παροχής καθολικής υπηρεσίας, η οποία αφορά διάστημα έξι ετών και στοχεύει στην εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της χώρας με τις βασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τις οφειλές του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ, υπήρχε μεγάλη σώρευση αυτών, ήδη από το 2012. Για το λόγο αυτό ανελήφθη πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για να καταβληθεί άμεσα σημαντικό μέρος των οφειλομένων.

Όπως προκύπτει από τα προαναφερόμενα, το σύνολο των ενεργειών μας, αποσκοπεί στη σταθεροποίηση, την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη των ΕΛΤΑ, προς μεγιστοποίηση της αξίας τους και προς όφελος τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και των εργαζομένων τους.

 

Λίγο πριν από το κλείσιμο, θα ήθελα να τονίσω ότι η Πολιτεία στηρίζει –απόλυτα και χωρίς αστερίσκους- τα ΕΛΤΑ.

Πιστεύει απόλυτα στη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις.

Μεγάλο εφόδιο του Οργανισμού είναι η ιστορική σχέση τους με τους πολίτες, οι πολύτιμες υπηρεσίες που έχει προσφέρει επί δεκαετίες, η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε από την εποχή ακόμη που ο ταχυδρόμος ήταν η βασική επαφή πολλών πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτή, τη σχέση εμπιστοσύνης, όχι μόνο θα τη διατηρήσουμε αλλά και θα την ενισχύσουμε μέσα στις νέες συνθήκες και με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Θα είμαστε σταθερά στο πλευρό σας.

Μαζί θα διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική των ΕΛΤΑ.

 

Σας ευχαριστώ.

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι