Παναγιώτης Σκούτας

Ομιλία Π. Σκούτα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Ηλιούπολης για την ψηφιακηή στρατηγική στην Τ.Α.

Ομιλία Π. Σκούτα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Ηλιούπολης για την ψηφιακηή στρατηγική στην Τ.Α.

Ομιλία Π. Σκούτα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Ηλιούπολης για την ψηφιακηή στρατηγική στην Τ.Α.
Φεβρουαρίου 02
14:13 2018
Share Button

Δήμαρχε

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Θέλω να ευχαριστήσω την Δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο για την πρόσκληση και να ευχηθώ επιτυχία στις εργασίες και τις επιδιώξεις του Αναπτυξιακού συνεδρίου σας για την Ηλιούπολη .

Είναι  σημαντική μια  τέτοια πρωτοβουλία  που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς προς όφελος των δημοτών αλλά και  της επιχειρηματικότητας  στο Δήμο σας.  

Επίσης ως υπουργείο αναγνωρίζουμε τις σημαντικές και επίμονες  προσπάθειες του δήμου Ηλιούπολης να περάσει στην ψηφιακή εποχή.

Μας  ενδιαφέρει ιδιαίτερα οι φορείς της τοπικής  αυτοδιοίκησης , να λειτουργούν ως νησίδες ψηφιακού μετασχηματισμού και δικτύωσης να εμπλουτίζουν το πεδίο των βέλτιστων πρακτικών στο επίπεδο των δήμων τους και στο σύνολο  της Τ.Α.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό  ,στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας , να υπάρχουν  δήμοι που αναπτύσσονται   προς αυτήν την κατεύθυνση και  θέλουμε να είμαστε αρωγοί  σε αυτή την προσπάθεια σας .

Κυρίες και κύριοι,

Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά.

Μια χρονιά κρίσιμη αλλά και  ταυτόχρονα ελπιδοφόρα  για την επιστροφής της χώρας  στην κανονικότητα μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Καλούμαστε όλοι μας να προγραμματίσουμε την επόμενη ημέρα την  μεταμνημονιακή  περίοδο  της χώρας  χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν ως εδώ.

Το τέλος των μνημονίων προφανώς   δεν πρέπει να κατανοηθεί  ως ένας  διακόπτης  on, off αλλά ως dimmer σταδιακής αλλαγής

Την επόμενη μέρα η  ΤΑ έχει δυο προκλήσεις.

Η πρώτη είναι η συμμετοχή της στην  ανάπτυξη των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών και η συμβολή της σε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και η Δεύτερη, εξίσου σημαντική η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση μαζί με την ΤΑ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που προχωρούν σε όλες τις περιφέρειες.

Ταυτόχρονα τα συνέδρια σε επίπεδο δήμου σαν το δικό σας ενισχύει την διαβούλευση για τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη , και την κοινωνική συνοχή  στη πόλη σας.

Η ένταξη των νέων τεχνολογιών σε αυτόν τον σχεδιασμό, όπως πολύ συχνά αναφέρει  ο Υπουργός Νίκος Παππάς αποτελεί κυρίαρχο  θέμα δημοκρατίας και ισονομίας μαζί  με την   περιβαλλοντική προστασία, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη,

Κυρίες και κύριοι

Οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την οικονομία και την κοινωνία, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, επιχειρούν αλλά και  επικοινωνούν.

Στόχος της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η αξιοποίηση –στο έπακρο- όλων των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη προγραμμάτων, εφαρμογών και ψηφιακών πολιτικών, που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη, θα εξοικονομήσουν πόρους για τους Δήμους και θα κάνουν συνολικά την οικονομία μας πιο παραγωγική.

 Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο αναγκαίος δρόμος που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, γι’ αυτό είναι χρέος μας να ενδυναμώσουμε τις ψηφιακές γνώσεις στο πλαίσιο της εθνικής ψηφιακής μας στρατηγικής.

Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία δυστυχώς δεν υπήρξε μέχρι σημερα.

Ωστόσο,  τεχνολογία χωρίς τους ανθρώπους, είναι μια άχρηστη τεχνολογία. Αν οι δημόσιοι λειτουργοί, οι επιχειρήσεις μας και οι Έλληνες πολίτες δεν εκπαιδευτούν ώστε να συμμετάσχουν στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, το αποτέλεσμα δε θα ανταποκρίνεται στους στόχους.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εργάζεται ώστε να αντιστρέψει αυτήν  την αρνητική εικόνα που ήθελε την Ελλάδα ουραγό στις λίστες με της «ψηφιακές δεξιότητες και τεχνολογικά επιτεύγματα».

Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (ΕΨΣ), αποτελεί τον οδικό χάρτη και το πλαίσιο για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Θέτει το όραμα και εξειδικεύει τους τομείς παρέμβασης στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια, έτσι ώστε η Ελλάδα, με ορίζοντα το 2021 να ενταχθεί με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη.

Προτεραιότητες της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου μας σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, η παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις καθώς και η ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής, συνδυάζοντας δράσεις απλούστευσης διαδικασιών και διοικητικής μεταρρύθμισης με σύγχρονες πλατφόρμες και εργαλεία πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε δύο δράσεις που δίνουν τον τόνο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου.

Είναι το έργο της  Ψηφιακής  Διαχείρισης  Εγγράφων και Ροής Εργασιών και εξ αποστάσεως ψηφιακές υπογραφές.

Το Υπουργείο μας προχώρησε , πρώτο, στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του και εφαρμόζεται πλήρως από 1.1, ενώ ως το τέλος του 2018 θα εγκατασταθεί σε όλα τα Υπουργεία και στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται πρακτικά για ένα έργο, το οποίο θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του πολίτη και θα εξοικονομήσει κόστη.

Εδώ θα ήθελα την προσοχή σας ,

το έργο κόστισε λιγότερο από 60.000 ευρώ και η απόσβεσή του αναμένεται να γίνει από τον πρώτο κιόλας μήνα της λειτουργίας του, ενώ  στο δημόσιο θα εξοικονομηθούν  πόροι 400 εκ ευρώ ετησίως μετά την καθολική εφαρμογή της δράσης στο σύνολο του δημοσίου τομέα.

Η δεύτερη ενδεικτική δράση  του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Σύστηματος Εξυπηρέτησης Πολιτών (e-Kep), ένα έργο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η εγκαθίδρυση της νέας ψηφιακής εποχής, θέτουν ως κοινό στόχο  την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Να μπορεί, δηλαδή, ο καθένας από το κινητό του, από τον υπολογιστή του, να επικοινωνεί με το κράτος και να διεκπεραιώνει όλες τις δουλειές του ψηφιακά.

Για να επιτευχθεί, βεβαίως, αυτό το έργο στηριζόμαστε κυρίως στη διασύνδεση συστημάτων μέσα από ένα κεντρικό κόμβο Διαλειτουργικότητας.

Πλέον, όλα τα μητρώα των πολιτών, θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες. Θα υπάρχει διασύνδεση βασικών μητρώων Δημόσιας Διοίκησης και θα δημιουργηθεί ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης στις Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.

Το έργο του Ενιαίου Συστήματος Εξυπηρέτησης Πολιτών (e-Kep) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

 • Υπηρεσίες λειτουργίας Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Σχέσεων με τους Πολίτες.
 • Ενιαία και τυποποιημένη διαχείριση – επικαιροποίηση των προδιαγραφών των εντύπων, των πληροφοριών και των δικαιολογητικών που πρέπει να συγκεντρώνει η Δημόσια Διοίκηση προκειμένου να εξυπηρετήσει πολίτες, επιχειρήσεις και δημοσίους υπαλλήλους.
 • Έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, κ.λπ., με την χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών και υπηρεσιών.
 • Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση εγγράφων και επανα-χρησιμοποίησή τους από τους χρήστες πολίτες, επιχειρήσεις, δημοσίους υπαλλήλους.
 • Πιστοποιημένη ανταλλαγή ηλεκτρονικών εγγράφων μεταξύ δημοσιών υπηρεσιών.

Το έργο για το νέο «Ψηφιακό ΚΕΠ» βρίσκεται στη φάση της σχεδίασης και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τα τέλη του 2019.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο υλοποιεί σημαντικές δράσεις, που μεταξύ άλλων βελτιώσουν τους όρους ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

 1. Προχωράμε με  χρηματοδότηση ΕΣΠΑ τα δύο μεγάλα έργα ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, το Superfast Broadband και το Rural Extension, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ.).  Στόχος μας είναι το 2020, το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών-αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps.
 2. Συνάψαμε  με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πρωτόκολλο συνεργασίας για την εκπαίδευση του πληθυσμού εξ αποστάσεως σε  κύκλους σεμιναρίων ανάπτυξης εξειδικευμένων δεξιοτήτων σε θέματα Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καλύπτοντας εστιασμένα ανάγκες και εξελίξεις σε όποιο σημείο της χώρας κι αν βρίσκεται, ώστε να αναπτυχθούν βασικές ή και εξειδικευμένες ψηφιακές ικανότητες, με σκοπό τον περιορισμό του χάσματος που εμφανίζεται στην ψηφιακή γνώση.
 3. Προχωράμε με χρηματοδότηση από την ΕΕΤΤ την «Εβδομάδα Ψηφιακής Ενημέρωσης» weekdigitaltechnology σε δήμους ανά την Ελλάδα με την δημιουργία μια πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ των ψηφιακών τεχνολογιών και του πολίτη, αξιοποιώντας ψηφιακές τάξεις, υβριδικά εργαστήρια, ομιλίες, συνεδρίες τηλεδιάσκεψης και στρογγυλά τραπέζια με το κοινό.
 4. Δημιουργήσαμε την Ελληνική Διαστημική Εταιρεία, που θα επιτρέψει στη χώρα να διαχειριστεί το δορυφορικό της φάσμα, όπως και να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για συναφείς σκοπούς. Επίσης, μέσω της συγκεκριμένης Εταιρείας θα αναπτυχθούν εφαρμογές για την Πολιτική Προστασία, την Αμυνα, την Γεωργία ακριβείας , τη Μετεωρολογία,  κ.ά.
 5. Προχωράμε στους ψηφιακούς ραδιοσταθμούς με ελαχιστοποίηση των κεραιών ακτινοβολίας και δυνατότητες να αναπτυχτούν περισσότεροι.
 6. Τέλος, προωθούνται διαρκώς διμερείς συνεργασίες της Ελλάδας με λοιπές χώρες στους τομείς της Ψηφιακής Πολιτικής και των Τηλεπικοινωνιών, όπως με το Ισραήλ της ΗΠΑ ,κλπ.

Κυρίες κύριοι

Ένα κρίσιμο μέρος της  Εθνικής  Ψηφιακής  Στρατηγικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού που σχετίζεται άμεσα με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η μετατροπή αυτών  σε έξυπνες πόλεις «smartcities». Η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι επιβεβλημένη , ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και  αποτελεί μονόδρομο για όλους μας.

Και μέσα από αυτές τις «έξυπνες πόλεις» θα πετύχουμε:

 1. Την ενεργή εμπλοκή των πολιτών στην καθημερινότητα των πόλεών μας.
 2. Την παροχή οργανωμένων και υψηλών υπηρεσιών στις πόλεις μας.
 3. Την ενδυνάμωση των αστικών συστημάτων.

Η ύπαρξη έξυπνων χώρων στάθμευσης, οι υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινήτων με βάση τον αριθμό των κατοίκων μιας πόλης, τα έξυπνα φανάρια, με στόχο την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, οι   καλές δημόσιες μεταφορές, η  καθαρή ενέργεια, τα έξυπνα κτίρια, ό έξυπνος φωτισμός είναι μερικές από τις δράσεις των έξυπνων πόλεων.

Επίσης, έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των πολιτών, στις ψηφιακές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, στον χωροταξικό σχεδιασμό, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο επιχειρηματικό οικοσύστημα που εξαρτάται από την έντονη παρουσία νεοφυών εταιρειών καινοτομίας, στην ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω της παροχής δικτύου 4G, στη διαθεσιμότητα δημόσιων ασύρματων δικτύων Wi-Fi, στις δυνατότητες διείσδυσης των έξυπνων τηλεφώνων σε υπηρεσίες και στο επίπεδο διαβίωσης.

Οι «δήμοι του μέλλοντος» θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και των δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

Κρίσιμη θα είναι και η μετάβαση από τις ταχύτητες  4G σε ταχύτητες  δικτύου 5G που αποτελεί την «πέμπτη γενιά» τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και ίσως το πιο κρίσιμο δομικό στοιχείο της μετάβασης στην «ψηφιακή κοινωνία» την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα μεταμορφώσει θεμελιωδώς τις ζωές μας. Το υπουργείο συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη εντάσσοντας την Πάτρα και τα Τρίκαλα ως πιλοτικές πρωτεύουσες της χώρας στο 5G.

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής υποστηρίζει τη δημιουργία Ψηφιακών Πνευματικών Κέντρων.

Ο Δήμος, μπορεί αν αξιοποιήσει ένα δημοτικό κτίριο άνω των 500 τ.μ. το οποίο θα λειτουργεί ως εστία  τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Προβλέπεται αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας για πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες από το Δήμο προς τους Πολίτες/Δημότες χωρίς αντίτιμο και αξιοποίηση έως 20% της επιφάνειας για οικονομική δραστηριότητα από ιδιώτη, υποστηρικτική προς την κύρια χρήση – αναψυκτήριο – εστιατόριο καφέ κ.α.). Η πρόταση αφορά αρχικά την χρηματοδότηση των κατασκευών που απαιτούνται στο χώρο Η μέγιστη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2.500.000 Ευρώ και επιδοτείται  με 100% από το Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ψηφιακή Πλατφόρμα για την ανάδειξη της Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς της χώρας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάδειξη της Πολιτιστικής & Φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας, είναι βασική προϋπόθεση και προτεραιότητα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας καθώς αποτελεί σημαντικότατη πηγή εσόδων της τουριστικής βιομηχανίας. Όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι οι Δήμοι είναι αυτοί που ξέρουν καλύτερα ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου τους και τα οποία αξίζει να προβληθούν και θα συνεργαστούμε μαζί τους για την ανάδειξή τους.

Το Υπουργείο μας, προχωράει σε ένα έργο που θα δίνει τα ψηφιακά εργαλεία για την ανάδειξη της χώρας μας με σύγχρονο και ελκυστικό τρόπο μέσω μιας online πλατφόρμας προβολής. Με το έργο αυτό, θα δίνεται η δυνατότητα σε οποιοδήποτε χρήστη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να επισκέπτεται ψηφιακά και βιωματικά τη Χώρα μας μέσα από τεχνολογίες Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (VirtualReality) και (AugmentedReality) από το κινητό του τηλέφωνο ή το tablet.

Στην παρούσα φάση, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής ήδη προετοιμάζει την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης λύσης σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού σε θέματα ΤΠΕ, στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της ανάδειξης των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών κάθε δήμου και περιφέρειας της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής θα ορίσει τις ενιαίες προδιαγραφές για το οπτικοακουστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που θα αναρτάται σε αυτή την πλατφόρμα από το σύνολο των δήμων και περιφερειών της χώρας.

Κυρίες κύριοι

Κλείνοντας αυτή την παρέμβαση μου θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ζούμε την απαρχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, που δεν έχει πλέον γραμμικό χαρακτήρα  αλλά είναι εκθετική.

Η    τεχνολογία πρέπει  να  χειραφετήσει άτομα και κοινότητες καθώς να δημιουργήσει  νέες ευκαιρίες για την οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη. Αλλά, δεν πρέπει να περιθωριοποιήσει ομάδες, να διογκώσει την ανισότητα, να δημιουργήσει νέα προβλήματα για την ασφάλεια και να υπονομεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι