Παναγιώτης Σκούτας

Π. Σκούτας: «Καθαρές και απλές κουβέντες για το Ασφαλιστικό»

Π. Σκούτας: «Καθαρές και απλές κουβέντες για το Ασφαλιστικό»

Π. Σκούτας: «Καθαρές και απλές κουβέντες για το Ασφαλιστικό»
Ιανουαρίου 14
12:11 2016
Share Button

Το Ασφαλιστικό έχει μια βασική διαφορά από όλα τα άλλα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού συστήματος είναι αυθύπαρκτα και θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστούν ακόμη και αν στο ζήτημα δεν παρενέβαιναν καθόλου οι πιστωτές της χώρας.

Αυθύπαρκτα προβλήματα που φυσικά επιδεινώθηκαν

-από την πολυετή λιτότητα και ανεργία (άρα μείωση εισφορών)

-αλλά και από τις συνέπειες του PSI για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτά τα γεγονότα έχουν πλέον συμβεί και οι συνέπειες τους από δω και πέρα είναι αντικειμενικές. Και είναι προφανές που ανήκουν οι πολιτικές ευθύνες. Όπως όμως είναι σήμερα η κατάσταση, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι απολύτως υποχρεωτική.

Το ζητούμενο είναι ένα: Να βρεθεί ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών ώστε

-να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι εισφορές,

-να είναι όσο μεγαλύτερες γίνεται οι συντάξεις από δω και πέρα,

-να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να πληρώνονται.

Το πρόβλημα είναι και τεχνοκρατικό και πολιτικό. Τεχνοκρατικό στο σκέλος της επισήμανσης των βιώσιμων συνδυασμών πολιτικής. Να μετρήσουμε σωστά δηλαδή πόσες εισφορές χρειαζόμαστε συνολικά για να διασφαλίσουμε κάθε σενάριο σημερινών και μελλοντικών συντάξεων.

Πολιτικές είναι οι επιλογές μεταξύ των βιώσιμων συνδυασμών μέτρων. Ας πούμε η επιλογή

-αν θα μειωθούν οι σημερινές κύριες συντάξεις ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα άμεσα

- ή αν θα αρνηθούμε να κάνουμε άλλη μια μείωση στα εισοδήματα των σημερινών συνταξιούχων και θα βρούμε από αλλού τους πόρους.

Στις πολιτικές επιλογές υπεισέρχεται και η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Οι οποίοι καταρχήν, όπως σε κάθε ζήτημα, ξεκινούν από την πρόταση μείωσης των εισοδημάτων, αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος. Και εδώ θα δοθεί μια μάχη.

Η κυβέρνηση με την πρόταση που δημοσιοποιήθηκε έκανε τις βασικές επιλογές της, πέραν από επί μέρους βελτιώσεις που θα προκύψουν από τον διάλογο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:

• Η δικαιοσύνη στη διαμόρφωση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών. Για τη μισθωτή εργασία, η προτεινόμενη αύξηση εισφορών είναι η ελάχιστη, για τον εργαζόμενο με βασικό μισθό είναι 3 Ευρώ. Ενώ οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνονται πολύ λιγότερο από όσο είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

• Για τους αυτοαπασχολούμενους οι εισφορές θα προσδιορίζονται επιτέλους ανάλογα με το εισόδημα τους και όχι με την αυθαίρετη κλίμακα βάσει των ετών ασφάλισης. Για αυτοαπασχολούμενους με χαμηλό εισόδημα και πάνω από 12 χρόνια ασφάλιση, θα προκύψουν μειώσεις σε σχέση με αυτά που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Πραγματική ασφαλιστική επιβάρυνση θα έχουν μόνον τα υψηλά εισοδήματα, που έτσι όμως κατοχυρώνουν μεγαλύτερες συντάξεις στο μέλλον. Ο στόχος είναι όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να μην έχουμε απώλειες για το σύστημα από την μη καταβολή εισφορών.

• Ήδη εκφράστηκε από το Υπουργείο η πρόθεση να μελετηθεί η συνολική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ώστε ανάλογα με το εισόδημα να μην ξεπερνάει κάποια όρια. Στοιχείο εξορθολογισμού και δίκαιης ελάφρυνσης που στηρίζεται ακριβώς στην αναλογικότητα του νέου συστήματος.

• Θα υπάρχει συνεισφορά του κρατικού Προϋπολογισμού στις συντάξεις που αντιστοιχεί στο μη ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, στα πρώτα 384 Ευρώ. Αυτό είναι το κρίσιμο χαρακτηριστικό ώστε το σύστημα να μην είναι μόνον ανταποδοτικό, άρα κοινωνικά άδικο. Χωρίς τέτοια ρύθμιση, θα είχαμε ή πολύ χαμηλές συντάξεις στο μέλλον ή πολύ υψηλές εισφορές άμεσα.

Η υπεράσπιση του εισοδήματος των σημερινών συνταξιούχων. Απόλυτη επιλογή αναφορικά με τις κύριες συντάξεις και ανάλογα με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς υπεράσπιση και των επικουρικών.

Η λογική του σχεδίου είναι απλή. Ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα σήμερα, με δεδομένα τα συσσωρευμένα προβλήματα του ασφαλιστικού. Χωρίς κοινωνικά επώδυνα μέτρα. Και με την επιστροφή στην ανάπτυξη, βελτίωση των συντελεστών για τις μελλοντικές συντάξεις.

Ένα σύστημα που βάζει το ασφαλιστικό σε τάξη με κοινωνική δικαιοσύνη θα έπρεπε να χαιρετιστεί από τα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία στο παρελθόν. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, τη δική τους αποτυχία προσπαθούμε σήμερα να διορθώσουμε.

Η αρνητική και μεμψίμοιρη στάση που καταρχήν δείχνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλεται προφανώς στον εκνευρισμό τους που η κυβέρνηση προτείνει μια βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού που δεν είναι κοινωνικά επώδυνη. Έχουν επενδύσει και πάλι στο αρνητικό για τη χώρα σενάριο, με μόνη έγνοια την κομματική επιβίωση τους.

Υπάρχει καιρός να αλλάξουν στάση. Να πάρουν μέρος σε έναν ειλικρινή διάλογο και να στηρίξουν την σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Να βοηθήσουν όχι την κυβέρνηση, η κυβέρνηση ως γνωστό στηρίζεται στις δυνάμεις της στη Βουλή και στην κοινωνία.

Να βοηθήσουν τη χώρα στη διαπραγμάτευση με το εξωτερικό και να βοηθήσουν έτσι τον ίδιο τους τον εαυτό, πριν ξεπεραστούν τελείως από την ελληνική κοινωνία.

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι