Παναγιώτης Σκούτας

Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα: Ζητούμενο η συναίνεση για την ποιότητα της δημοκρατίας μας

Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα: Ζητούμενο η συναίνεση για την ποιότητα της δημοκρατίας μας

Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα: Ζητούμενο η συναίνεση για την ποιότητα της δημοκρατίας μας
Ιανουαρίου 27
09:34 2016
Share Button

Γράφει ο Παναγιώτης Σκούτας (*): Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι ζήτημα ευρύτερης σημασίας από τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου μέσω της διαδικασίας αδειοδότηση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

 

Η ισχύς των ηλεκτρονικών ΜΜΕ είναι τεράστια. Αφού αρχικά περιθωριοποίησαν τους έντυπους ανταγωνιστές τους, αξιοποίησαν το πλεονέκτημα να μπαίνουν σε κάθε σπίτι και αναδείχθηκαν στο βασικό διαμορφωτή της κοινής γνώμης.

Όχι μόνο στον χώρο της πολιτικής αλλά (ακόμη περισσότερο ίσως) στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την προβολή κοινωνικών στάσεων και προτύπων ζωής, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ασκούν μια επιρροή που κατά πολλούς θεωρητικούς υπερβαίνει και αυτήν της εκπαίδευσης.

Ενώ όμως άλλοι μηχανισμοί διαμόρφωσης γνώμης και άσκησης επιρροής στην κοινωνία μας όπως η εκπαίδευση, το πολιτικό σύστημα, οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί θεσμοί τελούν υπό τη μια ή την άλλη μορφή κοινωνικού ή δημόσιου ελέγχου, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (με εξαίρεση την κρατική ραδιοτηλεόραση) ανήκουν στη σφαίρα του αμιγώς ιδιωτικού. Με αποτέλεσμα η ισχύς που κατέχουν να συγκεντρώνεται σε πολύ λίγα χέρια, συνήθως τα ίδια που διαθέτουν ανάλογη ισχύ στην οικονομία.

Όσο αναπόφευκτο και να είναι αυτό το φαινόμενο, άλλο τόσο πρέπει να προβληματίζει κάθε σύγχρονη Πολιτεία. Στις δικτατορίες και τα ολιγαρχικά καθεστώτα, η απάντηση της εξουσίας είναι απλή. Ο πάση θυσία έλεγχος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και η διασφάλιση της στήριξης από αυτά.

Στην Ελλάδα έχουμε τα 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με αριθμό καναλιών με προσωρινό καθεστώς αδειοδότηση σε υπερβολικό αριθμό για τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας και μάλιστα υπερχρεωμένων.

Στη δημοκρατία το ζητούμενο είναι άλλο, είναι η δημοκρατική ρύθμιση των δημόσιων συχνοτήτων και ο δημόσιος έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο αριθμός των αδειών πρέπει να εξασφαλίζει βιώσιμα επιχειρηματικά τηλεοπτικά σχήματα που θα μπορούν μέσα από την διαφημιστική πίτα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά χωρίς να υπεισέρχονται εξαρτήσεις οικονομικές, πολιτικές.

Αυτά τα αυτονόητα δεν τηρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα διαμορφώθηκε ένα τηλεοπτικό καθεστώς πολιτικά ελεγχόμενο, ασύδοτο και αδιαφανές. Αποτέλεσμα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να αποτελούν μέρος της κρίσης του συνολικού συστήματος εξουσίας. Να βοά ο τόπος για την διαπλοκή πολιτικών- επιχειρηματιών-ΜΜΕ. Να μην αποδίδονται στο κράτος ούτε οι στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Και να αναδύεται παντού οσμή οικονομικών σκανδάλων με πολιτικές προεκτάσεις.

Η αποκατάσταση της διαφάνειας και της νομιμότητας στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες δεν είναι στενό κομματικό συμφέρον της σημερινής κυβέρνησης. Αποτελεί μείζονα μεταρρύθμιση του δημόσιου βίου. Μείζονα και κατεπείγουσα.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει χωρίς τη συναίνεση και συμφωνία όλων των δημοκρατικών κομμάτων, από την στιγμή που συνηγορεί μια ολόκληρη κοινωνία. Γιατί κάτι τέτοιο θα βοηθήσει συνολικά τη δημοκρατία και την ισονομία που πρέπει να παρέχει η πολιτεία σε όλο το φάσμα των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στην κοινωνία .

Η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει αυτή η συναίνεση, Εκτός βέβαια από την ακύρωση της μεταρρύθμισης και τη διαιώνιση της ασυδοσίας. Αυτό δεν είναι νοητό. Μεσοπρόθεσμα η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με γενικούς και δίκαιους για όλους κανόνες, θα αποβεί σε όφελος του συνόλου των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, γιατί θα αποβεί σε όφελος της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Ποιός πολιτικός οποιουδήποτε κόμματος θέλει να εκβιάζεται από συμφέροντα και να λογοδοτεί σε «προστάτες» ;

Η μεγάλη αυτή αλλαγή θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς, ακόμη και μόνον από την κυβέρνηση. Αλλά θα είναι δείγμα υπευθυνότητας από κάθε κόμμα αν συμβάλλει με την άποψη και την στάση του σε ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού και εμπέδωσης της νομιμότητας.

* Ο κ. Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι