Παναγιώτης Σκούτας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΣΚΟΥΤΑΣ: «Οι εκπρόσωποι του ΝΑΙ επιχειρούν να φρενάρουν την αξιολόγηση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΣΚΟΥΤΑΣ: «Οι εκπρόσωποι του ΝΑΙ επιχειρούν να φρενάρουν την αξιολόγηση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΣΚΟΥΤΑΣ: «Οι εκπρόσωποι του ΝΑΙ επιχειρούν να φρενάρουν την αξιολόγηση»
Φεβρουαρίου 23
08:49 2016
Share Button

«Θα απογοητευτεί για ακόμη μια φορά η αντιπολίτευση», διαμηνύει μέσα από Το ΧΩΝΙ ο Παναγιώτης Σκούτας, αναφορικά με τις «κορώνες» της ΝΔ περί εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν. Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, επισημαίνει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί και διαχειρίζεται τις διεθνείς εξελίξεις «με νηφαλιότητα και ψυχραιμία». Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αναφορές Τόμσεν σε νέα μέτρα, τόνισε ότι οι θεσμοί και η κυβέρνηση κινούνται με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού.

-Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν για μια νέα παγκόσμια κρίση. Στη Συρία, για παράδειγμα, έχουμε έναν ανελέητο πόλεμο, σας προβληματίζει η κατάσταση;
Πράγματι τα μηνύματα δεν είναι και τα καλύτερα, διανύουμε μια ασταθή περίοδο στην παγκόσμια οικονομία. Η κρίση γεννά περιφερειακές συγκρούσεις. Χθες ήταν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, σήμερα η Συρία. Χρειαζόμαστε την ειρήνευση στην περιοχή. Η Ελλάδα γειτνιάζει με εστίες πολέμου και συγκρούσεων, παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσπαθεί να διαχειριστεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα γεγονότα, αξιοποιώντας τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση, προς όφελός της.

-Η ΝΔ απέδωσε την πρόσφατη πτώση του χρηματιστηρίου και των τραπεζών στην «αβεβαιότητα που προκαλεί η κυβέρνηση». Ο Μάριο Ντράγκι, από την άλλη, προειδοποιεί για τον κίνδυνο που διατρέχει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, «δείχνοντας» προς το δρόμο για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Τελικά τι ισχύει;
Η ΝΔ αποκρύπτει συστηματικά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, και την οικονομική αστάθεια, μεταθέτοντάς τις εντός των τειχών, με προφανή στόχο την εσωτερική κατανάλωση. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ενώπιον μίας πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσης, αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της πτώσης των διεθνών χρηματιστηρίων. Συνολικά, οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν χάσει το 30% της αξίας τους. Αυτή η εξέλιξη αντανακλάται και στη χώρα μας. Ο Ντράγκι προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει η ΕΚΤ μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να ξεφύγουμε από τον αποπληθωρισμό. Το σημαντικό είναι ότι η χώρα μας θα είναι μέσα σε αυτά τα μέτρα προστασίας.

-Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει σύντομα την αξιολόγηση. Θεωρείτε ότι θα προχωρήσει ομαλά; Ηδη, το ΔΝΤ, διά στόματος Τόμσεν, ζητά νέα μέτρα 8 δισ. ευρώ.
Οι θεσμοί δηλώνουν ότι θέλουν να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση έχει πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ολα τα μηνύματα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δείχνουν ότι η υλοποίηση της συμφωνίας έχει προχωρήσει θετικά. Οσον αφορά το ΔΝΤ, η κυβέρνηση υπέγραψε τον Αύγουστο συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτήν υλοποιούμε. Το ΔΝΤ τη γνώριζε και αυτό, ως τεχνικός σύμβουλος. Αναρωτιέται όμως κανείς, αυτοί που προβάλουν και αξιοποιούν αρνητικά τις δηλώσεις Τόμσεν εξυπηρετούν τη χώρα; Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι του ΝΑΙ επιχειρούν να φρενάρουν και να καθυστερήσουν την αξιολόγηση, θεωρώντας ότι με αυτό το τρόπο «φθείρουν» την κυβέρνηση. Τους καλούμε να προστρέξουν με υπευθυνότητα στην εθνική προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση.

-Ταυτόχρονα, το μεταναστευτικό αποτελεί επίσης μια ακόμα διελκυστίνδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα…
Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα. Οι πρόσφυγες είναι θύματα πολέμου και όχι απλώς κάποιοι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες. Οι ανθρώπινες αξίες μας, όπως η φροντίδα και η αλληλεγγύη πρέπει να κυριεύσουν έναντι του φόβου και του μίσους. Ο ελληνικός λαός δίνει καθημερινά δείγματα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Απομονώνει ακραίες φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η χώρα μας προφανώς και δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το μεταναστευτικό κύμα. Συνεργάζεται και συμβάλλει σε μια ευρωπαϊκή λύση, εξασφαλίζοντας τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα. Στις «κορώνες» της αντιπολίτευσης για έξοδο από την Σένγκεν, απαντώ ότι θα απογοητευτούν για μια ακόμα φορά.

-Η αντιπολίτευση υπερασπίζεται τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση. Πώς σχολιάζετε τη στάση της;
Ο λαός μας δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου και φυσικά όλοι θυμούνται πώς συμπεριφερθήκαν τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις κινητοποιήσεις του λαού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε ξαφνικά «Ρομπέν των δασών». Κανείς εχέφρων δεν πιστεύει στο όψιμο ενδιαφέρον τους για το ασφαλιστικό, για τη δίκαιη φορολογία, για να πληρώσουν αυτοί που έκλεψαν το κράτος. Πώς αυτοί οι οποίοι υποστήριζαν την αναγκαιότητα των μνημονίων, τώρα ενδιαφέρονται να προστατεύουν όλους αυτούς που μέχρι χθες κατέστρεφαν; Η αντιπολίτευση παραμένει πιστή στη στρατηγική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, απλώς αναπροσαρμόζει την τακτική της, ψαρεύοντας σε θολά νερά. Ομως η κοινωνία βλέπει, κρίνει και κρατά άσβεστη την ελπίδα, προς την κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια.

-Δεν ανησυχείτε, όμως, ότι υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που δυσανασχετούν με την κυβέρνηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφυτος με τις κινηματικές δράσεις. Αυτή η άποψή μας δεν άλλαξε επειδή γίναμε κυβέρνηση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο λαός έχει φτάσει στα όριά του, έχει εξαντληθεί η υπομονή του και περιμένει πολλά από αυτή τη κυβέρνηση, γιατί παραμένει η ελπίδα του. Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, με σύνεση, με διάλογο και με πειθώ, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, ώστε να αλλάξει τη χώρα. Δεν πιστεύουμε ότι όλοι όσοι διαμαρτύρονται είναι υπέρ της κοινωνικής αναδιανομής. Η κυβέρνηση ενεργεί με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική ευαισθησία. Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, για να βγούμε από τα αδιέξοδα, διαφορετικά θα βγουν κερδισμένες οι δυνάμεις που υπερασπίζονται ακραίες συντηρητικές επιλογές.

-Η κυβέρνηση τελικά προχώρησε στην ψήφιση του νόμου για να προχωρήσει ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, παρά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Προέβλεψαν μάλιστα ότι θα καταπέσει στο ΣτΕ. Πού αποσκοπεί αυτή η στάση τους;
Οι κ.κ. Μητσοτάκης, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Θεοχάρης και άλλοι προσπάθησαν παντοιοτρόπως να σαμποτάρουν την αδειοδότηση των καναλιών. Εμείς όμως δεν θα γίνουμε ορντίναντσες του συστήματος, στη χώρα θα μπουν κανόνες. Θεωρούμε ότι η σωστή ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου θα είναι σε όφελος συνολικά της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Σύντομα θα δημοπρατηθούν οι άδειες και θα εφαρμοστεί ο νόμος. Καμιά αρχή δεν μπορεί να υπερβεί το Σύνταγμα και τη ρητή αναφορά ότι «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμε¬σο έλεγχο του Κράτους».
Σήμερα, όλο το σύστημα εξουσίας αγωνιά για το μέλλον του, παίζουν τα ρέστα τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθώντας κυρίως να την καθυποτάξουν και να συμβιβαστεί. Επιδιώκουν να μη θιγεί η διαφθορά και η διαπλοκή, να μη πειραχθούν τα κεκτημένα. Το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε αυτά τα φαινόμενα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράσπισή τους.

-Παρότι η κυβέρνηση είναι κατηγορηματική ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα, κάποιοι κρατούν «ζεστό» το σενάριο των εκλογών. Για παράδειγμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει ότι θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις.
Δυνάμεις όπως η ΝΔ και η ΛΑΕ συντηρούν σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, για διαφορετικούς λόγους. Το ερώτημα είναι απλό: Εκλογές, και μετά τι; Η ΝΔ παραμένει προσηλωμένη στο νεοφιλελευθερισμό, δείχνοντας ότι δεν έχει διδαχθεί από όσα την οδήγησαν στην αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης επισείει τον φόβο των εκλογών, για να συγκρατήσει τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις μέσα στο κόμμα του και να συντηρεί εντός αυτού το όνειρο επανόδου στην εξουσία. Από την άλλη, όσοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια επιμένουν να φύγει ο Τσίπρας, αλλά δεν μας λένε ποιος θα αναλάβει. Οφείλουν κάποια στιγμή να κάνουν αυτοκριτική, να βγάλουν τα αντίστοιχα διδάγματα και να δουν χωρίς αριστερίστικες παρωπίδες πού τους οδήγησαν εκλογικά τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες και αυτές θα αφορούν την αντιπολίτευση. Θα φανούν ποιοι στηρίζουν μια προοδευτική δημοκρατική αριστερή πολιτική και ποιοι το παλιό διεφθαρμένο συντηρητικό κατεστημένο. Και θα κριθούν για τις επιλογές τους. Με την Αριστερά ή με τη Δεξιά, με το εθνικό συμφέρον ή με τα σχέδια του Σόιμπλε; Για την κυβέρνηση η απάντηση είναι ξεκάθαρη και δίνεται καθημερινά.

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι