Παναγιώτης Σκούτας

Παναγιώτης Σκούτας : «Σταθερότητα,ανάπτυξη κι εμπιστοσύνη»

Παναγιώτης Σκούτας : «Σταθερότητα,ανάπτυξη κι εμπιστοσύνη»

Παναγιώτης Σκούτας : «Σταθερότητα,ανάπτυξη κι εμπιστοσύνη»
Ιουνίου 09
16:31 2016
Share Button

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τις τελευταίες τροπολογίες κλείνει η πρώτη αξιολόγηση και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία και τους πολίτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει την ευκαιρία στη χώρα να γυρίσει σελίδα και να εστιάσει στο πώς θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η ΕΚΤ κάνει εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, δίνοντας πρόσβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε φθηνότερη ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι σιγά – σιγά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να επιτελέσουν το ρόλο τους, που είναι η δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η εκταμίευση της δόσης, πρώτον βάζει ένα τέλος στις ανησυχίες των αγορών για τις υποχρεώσεις της χώρας, με σημαντικότερη την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου ύψους 2,3 δις. Δεύτερον, θα πέσουν χρήματα στην αγορά, με το δημόσιο να εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες. 700 εκατ. κάθε μήνα μέχρι τον Οκτώβριο. Άρα, θα κινηθεί η πραγματική οικονομία. Στόχος μας – όπως άλλωστε λένε όλες οι προβλέψεις των θεσμών – είναι να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, να μειωθεί η ανεργία, να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να έρθουν επενδύσεις. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία. Με κλεισμένη την αξιολόγηση, όμως, ανακτάται η εμπιστοσύνη της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μην ξεχνάτε, ότι η ψυχολογία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας. Ο οδικός χάρτης για το ελληνικό χρέος συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση θα θέση σε εφαρμογή ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων ικανών να αλλάξει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η εικόνα της χώρας. Η πάταξη της διαφθοράς , η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η επιστροφή μέσω κινήτρων των καταθέσεων στη Ελλάδα, η στήριξη του κοινωνικού κρότους, οι απαιτούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τέλος η ανάπτυξη με μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφερθήκατε στην ανάπτυξη, πως μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις η χώρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με την επιστροφή στην σταθερότητα, δημιουργούνται οι βάσεις για να υπάρξουν επενδύσεις. Χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, να περάσουμε από την αβεβαιότητα στην σταθερότητα. Ήδη από τους θεσμούς διατυπώνεται πλέον ότι η Ελλάδα έχει υποστεί πολλά και πρέπει να βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχεία. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε μια στρατηγική στη παραγωγική οικονομία , που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα , να είναι ανταγωνιστική, να γεννά πρόσθετη υπεράξια και να έχει ικανή κερδοφορία. Με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο δίνουμε ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια, με έμφαση στους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως στο πρωτογενή τομέα και στην τεχνολογία –καινοτομία. Έχουμε το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα Γιουνγκέρ, εγκρίθηκαν για ένταξη 42 αναπτυξιακά έργα ύψους 5,3 δις , από το σύνολο των 35 δις. ο τουρισμός βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία. Έχουμε κάθε δυνατότητα να αλλάξουμε την επενδυτική δραστηριότητα, να δημιουργήσουμε που είναι το ζητούμενο νέες θέσεις εργασίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάμε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βλέπουμε τη ΝΔ να ανεβάζει τους τόνους, με μια ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Πρόεδρός της είναι εγκλωβισμένοι στις ακροδεξιές τάσεις που έχει ενσωματώσει. Ακόμα και βουλευτές του ίδιου του κόμματος παίρνουν αποστάσεις από τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, για το θέμα των offshore και της διαπλοκής. Μην ξεχνάτε ότι στη ΝΔ υπερασπίζονται ακόμα με τη σιωπή τους, τον κ. Παπασταύρου, που δεν υπάρχει λίστα χωρίς το όνομά του. Την Τετάρτη η ΝΔ το έβαλε στα πόδια στη Βουλή, όταν η κυβέρνηση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τις offshore. Γιατί παρά την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει εντυπώσεις, πρόβλημα με τη διαφάνεια υπάρχει στο δικό του χώρο και φοβούνται την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους το τοπίο. Ακόμα περιμένουμε εξηγήσεις από τη ΝΔ για τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε παρατηρήσει μια αλλαγή ρητορικής από τη ΝΔ. Βλέπουμε τον κύριο Μητσοτάκη να αναλύει ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έθεσε και στη γερμανίδα καγκελάριο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΝΔ επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην επιβολή πρόσθετων προληπτικών μέτρων και έχασε. Άλλαξε ρητορική από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι η κυβέρνηση κλείνει την αξιολόγηση και ότι η αριστερή παρένθεση βγήκε μια και καλή από το κάδρο. Από το «εκλογές τώρα», κάνει πλέον «σημαία» ένα ανεφάρμοστο σχέδιο ανάπτυξης. Γιατί δεν το κατέθεσε νωρίτερα; Γιατί επέλεξε να το ανακοινώσει όταν κατάλαβε ότι ερχόταν η συμφωνία με τους θεσμούς;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να μείνουμε λίγο στα πολιτικά. Μπορούν να προχωρήσουν οι διεργασίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς; Βλέπουμε κινήσεις από το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη και το Ποτάμι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κινήσεις γίνονται, ωστόσο φαίνεται ότι όλες αυτές οι διεργασίες είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός. Οι δυνάμεις που προσπαθούν να συνενωθούν, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δεν έχουν τη δυναμική της συνεννόησης. Το Ποτάμι, για παράδειγμα, ανήκει περισσότερο στην κεντροδεξιά. Έχει καλύτερη συνεννόηση με τη ΝΔ, παρά με το ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, δεν μπορεί να συνυπάρξει μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Προς το παρόν, οι συζητήσεις αναλώνονται στο πρόσωπο που θα ηγηθεί ενός σχήματος, που στην ουσία δεν φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί καν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν προβλέπετε λοιπόν να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη έχει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό. Παγιώθηκε μια πολύ πραγματική πόλωση Αριστεράς – Δεξιάς που εκφράζει διαφορετικές στρατηγικές για την οικονομία, την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την κεντρική δύναμη του μεγάλου προοδευτικού και αριστερού στρατοπέδου και εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Επιδιώκει την επιστροφή στην ανάπτυξη με όρους μακροπρόθεσμα βιώσιμους, την οικονομική προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών και του πολιτικού μας συστήματος με την θέσπιση κοινών για όλους κανόνων. Η ΝΔ ταυτίζεται όλο και περισσότερο με το πάντρεμα ακραίου συντηρητισμού και δογματικού νεοφιλελευθερισμού. Εκφράζει ένα ξεπερασμένο παρελθόν που δεν προσφέρει προοπτική και ελπίδας στον τόπο και ειδικά στις νεότερες γενιές. Καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να κρυφτεί και να υπεκφύγει την επιλογή ανάμεσα στα δυο μεγάλα στρατόπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει για το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι του κόμματος με βάση της νέας πραγματικότητας και των νέων συνθηκών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε μπροστά μας λιγότερο από τέσσερις μήνες για να επεξεργαστούμε ένα συλλογικό σχέδιο για το κόμμα, αλλά και για τη χώρα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και χρειάζεται πολύ δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση. Αυτό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς. Μπροστά μας έχουμε να υλοποιήσουμε ένα νέο προωθητικό πρόγραμμα για την κοινωνία και την οικονομία. Ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του κόμματος καλείται να προσδιοριστεί στη βάση αυτών των κοινωνικών αναγκών και της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε, να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και να κινηθούμε με αποφασιστικότητα. Πρέπει επιτέλους, να μάθουμε ποια Ελλάδα θέλουμε και πρέπει να τη σχεδιάσουμε από την αρχή.

Share

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι