Παναγιώτης Σκούτας

ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και της κοινωνίας

ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και της κοινωνίας

ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και της κοινωνίας
Ιουλίου 25
08:24 2016
Share Button

Η διαμόρφωση μιας πολύ ευρείας πλειοψηφίας υπέρ του κειμένου των Θέσεων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά θετικό γεγονός.

Γιατί η λειτουργία των απόψεων και των τάσεων στο κόμμα δεν έχει σαν αυτοσκοπό την διαφοροποίηση και την καταγραφή πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Η πρωταρχική ιδιότητα όλων των συντρόφων και των συντροφισσών είναι αυτή του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω σ’ αυτήν επιδιώκουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συνθέσεις.

Η πρακτική της μόνιμης διαφοροποίησης και της οικοδόμησης «κόμματος μέσα στο κόμμα» εφαρμόστηκε κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια από τις ομαδοποιήσεις στελεχών που αποχώρησαν πριν τις τελευταίες εκλογές. Η πρακτική αυτή καταγράφηκε αρνητικά στις συνειδήσεις της μεγάλης πλειονότητας των συντρόφων και συντροφισσών.

Δικός μας στόχος είναι αντίθετα το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Όχι με τη λογική κάποιων συσχετισμών αλλά για την επιτυχία του γενικότερου πολιτικού σχεδίου του κόμματος και της κυβέρνησης, που προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και στήριξη από τον λαϊκό παράγοντα.

Η συμπαγής εικόνα του κόμματος που αποτυπώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση και δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες για την σύζευξη του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει ή πρόκειται να γίνει κόμμα μονολιθικό χωρίς εσωτερικό διάλογο απόψεων και λειτουργία τάσεων. Τα στοιχεία της εσωκομματικής δημοκρατίας  και της ελεύθερης λειτουργίας απόψεων και τάσεων είναι πολύτιμη παρακαταθήκη της φυσιογνωμίας του χώρου από τις αρχικές καταβολές του ακόμη. Δεν θα τα απεμπολήσουμε γιατί διασφαλίζουν την ελεύθερη έκφραση των μελών και άρα ενισχύουν και ουσιαστικοποιούν την συμμετοχή τους στο κόμμα.

Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κόμμα των μελών με δημιουργικό και δημόσιο διάλογο των απόψεων μέσα σε αυτόν. Γι αυτό οι απόψεις και οι τάσεις μέσα στο κόμμα πρέπει να διαλέγονται δημόσια μεταξύ τους και να υπάρχουν σε όλα τα ζητήματα αρμοί επικοινωνίας στο εσωτερικό του κόμματος. Στο ένα ζήτημα να συγκλίνουν περισσότερες απόψεις και τάσεις, στο άλλο διαφορετικές, οι σύντροφοι-ισσες που ανήκουν σε μια τάση δεν ταυτίζονται σε κάθε θέμα κλπ.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι οι εσωκομματικές απόψεις συγκροτούνται κάθε χρονική στιγμή με βάση την πολιτική και όχι τους μηχανισμούς. Και δεν προκύπτουν εν πολιτικό κενό αλλά μέσα στην εκάστοτε συγκυρία.

Μέσα  λοιπόν στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι Θέσεις που ψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, οι κρίσιμες αιχμές για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι είναι:

Κατανοούμε πολιτικά  ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου και η εφαρμογή της στη συνέχεια από την κυβέρνηση δεν αποτελεί «ήττα»  της αριστεράς. Είναι μια συμφωνία που απέχει πολύ από τις δικές μας θέσεις και απόψεις αλλά είναι μια συμφωνία που κράτησε τη χώρα στο Ευρώ, άνοιξε το δρόμο για την απομείωση του χρέους για να  περάσουμε από την ύφεση στην οικονομική ανάκαμψη   και τελικά στην  έξοδο από το καθεστώς οικονομικής εποπτείας της χώρας. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό που αναφέρεται από τους αντιπάλους της κυβέρνησης σαν «ήττα» ήταν η έκφραση των σημερινών αρνητικών πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. Σαν πολιτικό αποτέλεσμα, η φιλολογία της αποθάρρυνσης λειτουργεί μόνον υπέρ των συντηρητικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Υπερασπιζόμαστε τον τελείως ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Για μας η Ευρώπη των λαών δεν είναι υπεκφυγή. Είναι η ΕΕ όπως θέλουμε να μετασχηματιστεί μέσα από την παρέμβαση των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων, των κινημάτων, των λαών. Στην Ευρώπη σήμερα ο Ευρωσκεπτικιστικός λόγος είναι κυρίως εθνικιστικός, ξενοφοβικός και ακροδεξιός. Υποστηρίζουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα την κατεύθυνση για μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την αλλαγή της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αναδεικνύοντας την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να προσφέρει όραμα στους ευρωπαίους πολίτες. Ζητάμε μια πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη, σε ευθεία αντιπαράθεση τόσο με το συντηρητικό status quo όσο και με την επιστροφή στους εθνικισμούς.

Στόχος του  ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του δικού μας προγράμματος, παρά τους περιορισμούς που επιφέρει η δανειακή συμφωνία.  Οι μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα , η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, η παραγωγική ανάπτυξη , η μείωση της ανεργίας ,η  υπεράσπιση του εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών με την δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων έχει για μας στρατηγικό περιεχόμενο και συνδέεται με την προοπτική της δίκαιης ανάπτυξης.  Η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι κομβικής σημασίας για την πορεία του τόπου σε αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση.

Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τον κορμό μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αντιλαμβανόμαστε ότι δίπλα στον ιστορικό κόσμο της ριζοσπαστικής αριστεράς βρίσκονται πια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ιδεολογικά αυτοπροσδιορίζονται με τους δικούς τρόπους. Σεβόμαστε αυτούς τους αυτοπροσδιορισμούς και επιδιώκουμε τη γόνιμη σύνθεση μαζί τους. Είμαστε αντίθετοι σε ιδιοκτησιακές λογικές για το κόμμα και στο στένεμα του.

Επιδιώκουμε την ουσιαστική λειτουργία των Οργανώσεων Μελών στο χώρο τους και την μαζική και αποτελεσματική παρέμβαση στα κινήματα. Αντικείμενο της εσωκομματικής ζωής και λειτουργίας δεν μπορεί να είναι μόνον η συζήτηση των εξελίξεων στην κεντρική σκηνή και η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου. Οι δυνάμεις του κόμματος και της νεολαίας πρέπει να διαταχθούν έτσι ώστε να αυξάνεται η παρέμβαση μας σε κάθε αρμό της κοινωνίας. Και οι Ο.Μ. να έχουν λόγο και άποψη, να διαμορφώνουν αυτή την παρέμβαση ώστε να είναι πράγματι το κόμμα στο χώρο τους.

Παναγιώτης Σκούτας*

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

 

Share

About Author

Editor

Editor

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι