Παναγιώτης Σκούτας

«Η Αυτοδιοικηση παραγοντας νεων σχεσεων με τους λαους»

«Η Αυτοδιοικηση παραγοντας νεων σχεσεων με τους λαους»

«Η Αυτοδιοικηση παραγοντας νεων σχεσεων με τους λαους»
Απριλίου 19
16:49 2014
Share Button

Η παρέμβαση του Συντονιστή της «Ανοιχτής Πόλης», Παναγιώτη Σκούτα, Στην εκδήλωση – συζήτηση Του Τμήματος   Διεθνών Σχέσεων  και Θεμάτων Ειρήνης  της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ « Ο Διεθνής Ρόλος της Αυτοδιοίκησης»

Φίλες και φίλοι,

Χαιρετίζω  από την πλευρά της «Ανοιχτής Πόλης» την πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων & Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης-συζήτησης.

Θεωρώ  ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, ώστε τα συμπεράσματά της  να συμβάλουν  στον καταρτισμό των προγραμμάτων τόσο των Δημοτικών όσο και των Περιφερειακών συνδυασμών, που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σ. Ρένα Δούρου ανέπτυξε επαρκώς το θέμα και μας έδωσε αρκετή τροφή για προβληματισμό και προγραμματισμό.

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να σταθώ στο διεθνή ρόλο που παίζει και μπορεί να διαδραματίσει ο Δήμος Αθηναίων ως ο πρώτος Δήμος της χώρας μας, που έχει ιδιαίτερο βάρος  όχι μόνο  στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ, (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) αλλά  και της Ένωσης Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Ο  διεθνής  χώρος είναι σημαντικός παράγοντας συμβολής στην ανάδειξη των σκοπών και των δυνατοτήτων που υπηρετεί η αυτοδιοίκηση ανάμεσα στους πολίτες και τους λαούς.

Από την άλλη ο νεοφιλελευθερισμός επιδιώκει τον περιορισμό του ρόλου  της αυτοδιοίκησης στη διεθνή σκηνή, την απομάκρυνση της  από τον κοινωνικό χαρακτήρα της, εγκλωβίζοντάς  την   στα γρανάζια των αγορών.

Οι άνθρωποι της αριστεράς  στην  αυτοδιοίκηση  καλούνται να εφαρμόσουν  ένα διαφορετικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση και να οικοδομήσουν νέες σχέσεις με τους λαούς.

Σε πολιτικό επίπεδο έχουν  την υποχρέωση  να  συμβάλουν στην αποκάλυψη   των  πολιτικών που εφάρμοσε η  τρόικα στη χώρα μας  μετατρέποντας τη σε  πειραματόζωο.

Οφείλουμε να εμπεδώσουμε την πολιτική αλληλεγγύη, να προβάλουμε τις  επιλογές μας  για  απεξάρτηση από τους δανειστές μας. Να μιλήσουμε με τον Γερμανικό λαό και όχι με τον Φούχτελ και τον Σόιμπλε  παραδίνοντας την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελληνογερμανική συνέλευση .

Να  προωθήσουμε ως αυτοδιοίκηση την  ανάγκη , για την  κοινωνική επαναθεμελίωση μιας άλλης Ευρώπης βασισμένης στη Δημοκρατία και τη συνεργασία  των λαών.

Η δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο  κεντρικό πυλώνα Ειρήνης. Στόχοι μας πρέπει να είναι η δικτύωση των πρωτοβουλιών για την οικολογική προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη, η σύσφιξη των σχέσεων μέσω πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων , η διεθνής αλληλεγγύη και η αμοιβαία και επωφελής επιχειρηματικότητα.

 

Η δημοτική αρχή του κ. Καμίνη παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης χωρίς πρωτοβουλίες  για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς  κοινής γνώμης. Αντί να προβάλει διεθνώς  την ανθρωπιστική κρίση στη πόλη ,να συνεγείρει συνειδήσεις ,να ζητήσει την αλληλεγγύη από τους λαούς προσπάθησε επιμελώς  να κρύψει την αλήθεια, εμφανίζοντας  μια εικονική  πραγματικότητα.

Και όλα αυτά γιατί  ο  δήμαρχος συνηγόρησε  στις αποφάσεις της κυβέρνησης  υλοποιώντας  μέτρα που οδήγησαν στη διάλυση  του δήμου.

Οι μέχρι τώρα διεθνείς δραστηριότητες του Δήμου Αθηναίων περιορίζονταν σε ένα ρόλο καθαρά τυπικό και δημοσιοσχετίστικο . Οι εκδηλώσεις π.χ. που οργάνωσε η διοίκηση ήταν αυτές που απορρέουν καθαρά από το πρωτόκολλο και αφορούν επισκέψεις  ξένων ηγετών στη χώρα μας, καθώς κάποιες ενέργειες προώθησης εμπορικής συνεργασίας με την Κίνα . Ουδεμία διεθνή πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δήμος για θέματα ειρήνης, διεθνούς οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

 

Ακόμα και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα είτε για να ανέβουν στον Ιερό Βράχο της  Ακρόπολης ,είτε για να επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης, είτε για να περιηγηθούν στους  αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και των συνοικιών της δεν υπάρχουν προγράμματα γνωριμίας με την πόλη. Η πληροφόρηση και η γνώση  είναι ελάχιστη   για την πραγματική ιστορία της Αθήνας μας, που έχει σημαδευτεί έντονα από τους εθνικοαπελευθερωτικούς, δημοκρατικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του ελληνικού λαού.

 

Από την πλευρά μας, θα εκπονηθεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα για τον διεθνή ρόλο του Δήμου Αθηναίων. Προτεραιότητα για μας αποτελεί η ανάδειξη του Δήμου Αθηναίων ως πρωταγωνιστή στο διεθνές κίνημα για την Ειρήνη και την διεθνή αλληλεγγύη, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο , όσο και στην περιοχή των Βαλκανίων  και της Μεσογείου. Θέλουμε τον Δήμο Αθηναίων συμμέτοχο στα διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα που έχουν συγκροτηθεί για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού, καθώς και στα διεθνή δίκτυα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Εννοείται ότι θα αναπτύξουμε ιδιαίτερες δραστηριότητες και στο πλαίσιο των Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου καθώς και στη διεθνή κίνηση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη», που έχει θέσει ως στόχο την κατάργηση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως ως το 2020.

Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για την συνεργασία των πρωτευουσών των χωρών των Βαλκανίων, την συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας καθώς και της Αθήνας με την Άγκυρα, την Δαμασκό, τη Βηρυτό, την Ραμάλα αλλά και με Δήμους του Ισραήλ.

Τέλος, όπως είπε και η Ρένα Δούρου, υπάρχουν στην Αθήνα οι κοινότητες των μεταναστών και προσφύγων που πρέπει και μπορεί να αναδειχτούν σε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας του ελληνικού λαού με τους λαούς και τις χώρες προέλευσής τους.

Εκτιμώ ότι η συζήτηση μόλις άνοιξε, την  επόμενη ημέρα των εκλογών πρέπει να συζητήσουμε ποιο διεξοδικά το ρόλο της αυτοδιοίκησης στο Ευρωπαϊκό, βαλκανικό, μεσογειακό   και διεθνή χώρο.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι