Παναγιώτης Σκούτας

Για μια νεα αυτοδιοικητικη πλειοψηφια στον Δημο της Αθηνας

Για μια νεα αυτοδιοικητικη πλειοψηφια στον Δημο της Αθηνας

Για μια νεα αυτοδιοικητικη πλειοψηφια στον Δημο της Αθηνας
Οκτωβρίου 18
09:42 2009
Share Button

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΥΤΑ*

Ο κύκλος των εθνικών εκλογών έκλεισε και περνάμε στην αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μια μάχη σημαντική για την Αθήνα, για τις δυνάμεις της αριστεράς, για την ίδια την πορεία της αυτοδιοίκησης.

Στον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Κακλαμάνης διανύει τον τελευταίο χρόνο θητείας εν μέσω αμφισβήτησης για το έργο του και την πολιτική του συμπεριφορά. Τα μεγάλα προβλήματα της πόλης παραμένουν, διαμορφώνοντας ένα ζοφερό περιβάλλον. Η μόνη και σταθερή πολιτική του ήταν η επίθεση στο περιβάλλον, στους ελεύθερους χώρους, η επίθεση απέναντι στα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες.

Ο κ. Κακλαμάνης διαχειρίστηκε τεράστιους προϋπολογισμούς χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο. Οι επιλογές του είχαν όλα τα στοιχεία μιας επιθετικής συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής, παραχωρώντας δράσεις, υπηρεσίες, και δημόσιο χώρο σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αναδεικνύοντας τον αυταρχισμό και την αδιαφάνεια ως μέσα επιβολής, παρακάμπτοντας ακόμα και αυτό το λειψό δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου.

Από την άλλη, τα δείγματα της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση: αστυνομοκρατία, προσπάθεια “καθαρίσματος“ των μεταναστών, επίδειξη “αποφασιστικότητας“, καμιά νέα αντίληψη ουσιαστικής αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων. Η ζωή στην πόλη επηρεάζεται από την κοινωνική ανισότητα, τη φτώχεια, την ανεργία και την περιθωριοποίηση των πολιτών, επομένως οι κοινωνικές εκρήξεις όλο και θα παίρνουν απρόβλεπτες διαστάσεις. Από την άλλη τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα θα συνεχίσουν να πιέζουν σε βάρος του περιβάλλοντος και της πόλης.

Το περιθώριο για να υπάρξει έργο στον δήμο της τελευταίας στιγμής έχουν στενέψει απελπιστικά. Η μοναδική επιλογή του κ. Κακλαμάνη θα είναι να διαμορφώσει μια έντονη επικοινωνιακή πολιτική, με εγκαίνια ανύπαρκτων έργων και μια «εικονική πραγματικότητα».

Η αριστερή πολιτική πρόταση για τον Δήμο της Αθήνας για τα καυτά προβλήματα της πόλης έχει κατατεθεί. Μιλάμε από τη σκοπιά του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος, της συλλογικής αυτονομίας, από την οπτική ενός συλλογικού εμείς. Για εμάς, ο δήμος δεν μπορεί να αποτελεί διαχειριστικό μηχανισμό παροχής αγαθών και υπηρεσιών που δεν παρέχει πλέον η πολιτεία, αλλά ένα ανεξάρτητο πρωταγωνιστικό υποκείμενο για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Η επόμενη περίοδος για την Ανοιχτή Πόλη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική: Θα πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες εξελίξεις, στις νέες προκλήσεις. Ο πήχης είναι ήδη ψηλά. Όλα θα κριθούν από την απαιτούμενη πολιτική διορατικότητα και την ικανότητα να πολιτευτούμε σε βάθος χρόνου, με σωστές πολιτικές παρεμβάσεις, με ουσιαστική παρουσία στα κινήματα, με σωστή επικοινωνιακή παρουσία, όπου θα καταγράφεται η συλλογική προσπάθεια μιας ελπιδοφόρας προοπτικής για τον δήμο, με αξιοποίηση της συλλογικής «προίκας» της παράταξης…

Προς τούτο χρειάζεται να εκτιμήσουμε και τη νέα πολιτική γεωγραφία που προέκυψε από τις εκλογές για να χαράξουμε τη δική μας τακτική. Φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία της Αθήνας, να διαμορφώσουμε πιο ελπιδοφόρους συσχετισμούς.

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε πράξη το να φέρουμε “τα πάνω κάτω στην πόλη.” Υπήρξε η πραγματική αντιπολίτευση στον δήμο. Μαζί με τα κινήματα καταγράψαμε δύσκολες και απρόσμενες νίκες. Τώρα πρέπει να τολμήσουμε ακόμα περισσότερο. Παραμένουμε μια καταξιωμένη παράταξη, επιφορτισμένη με πρόσθετες ευθύνες να πρωταγωνιστήσουμε φέρνοντας μια πολιτική πρόταση διεύρυνσης της συσπείρωσης των κοινωνικών, αυτοδιοικητικών, οικολογικών και κινηματικών δυνάμεων της πόλης, απέναντι στη συντηρητική πολιτική.

Ως αριστερά έχουμε καταθέσει το ριζοσπαστικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο που χρειάζεται μια άλλη διακυβέρνηση στον δήμο. Η δική μας πρόταση δεν μπαίνει στα στενά καλούπια της απλής διαχείρισης και του «συμμαζέματος» της πόλης. Αντίθετα πιστεύουμε ότι η πόλη χρειάζεται μια διακυβέρνηση που δεν θα ενδίδει στην ιδιωτικοποίηση, την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, την ιδιοποίηση της κοινωνικής υπεραξίας της πόλης. Είμαστε υπέρ μιας δημοκρατικής λειτουργίας, όχι δημαρχοκεντρικής αλλά συλλογικής, με αποκέντρωση, με συμμετοχικό προϋπολογισμό, με έλεγχο και διαφάνεια. Είμαστε υπέρ των μεγάλων πάρκων πρασίνου με διασφάλιση των ελεύθερων χώρων που απέμειναν. Θεωρούμε ότι η δημοτική εξουσία πρέπει να πρωτοστατεί, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα και τους συλλογικούς φορείς, στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και λειτουργιών. Μαζί με τους πολίτες, πρέπει να συγκροτεί απαντήσεις στη σκληρή καθημερινότητα, να χτίζει υποδομές, να σχεδιάζει και να επιχειρεί βήματα στο μέλλον, να οργανώνει αντιστάσεις, να επιχειρεί υπερβάσεις.

Η Ανοιχτή Πόλη θα ανοίξει σύντομα έναν κύκλο συζητήσεων για τις προγραμματικές της θέσεις, από κοινού με την κοινωνία, με φορείς, με κινήματα, με αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες και τα εχέγγυα μιας νέας αυτοδιοικητικής πλειοψηφίας, οι δυνατότητες για μια άλλη πολιτική στον δήμο.

Στόχος παραμένει να σταματήσουμε τη συντηρητική πολιτική, να δυναμώσουν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, οικολογικής και κοινωνικής αλλαγής, να δυναμώσει η παρέμβαση μας. Μια τέτοια προοπτική έχει τις δυσκολίες, αλλά ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα και την ανάγκη για αλλαγές στον δήμο, ώστε να βρουν δικαίωση οι αγώνες των πολιτών.

Να προσπαθήσουμε λοιπόν να διαμορφώσουμε μια αριστερή αυτοδιοικητική πρόταση, που θα έχει το δικό της σχέδιο για τον δήμο, που θα στηρίζεται στο λαϊκό, προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα, που θα αγωνίζεται για να προωθούνται βαθιές αλλαγές στον δήμο. Μια πρόταση που θα διαμορφώνει μια νέα κοινωνική αυτοδιοικητική πλειοψηφία.

* Ο Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος της Γραμματείας Νομαρχιακής Α” Αθήνας του ΣΥΝ, μέλος της Γραμματείας της Ανοιχτής Πόλης

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

φωτογραφικο υλικο

φωτογραφικο υλικο

Ψηφιακός Οκτώβρης 2017

Συνδεσμοι